Κοινή γραμμή Τσακαλώτου – Τραπεζών για την εισφορά του ν. 128/75

Ο υπουργός οικονομικών με τις απαντήσεις του στη Βουλή σχετικά με την εισφορά του ν. 128/75 και πολύ περισσότερο με την άρνηση του να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, φαίνεται ότι εντάσσεται στην ίδια γραμμή που ακολουθούν οι τράπεζες για το θέμα. Δηλαδή ακολουθούν την τακτική της αποσιώπησης, της υποβάθμισης και της διαστρέβλωσης. Από τη μία ο υπουργός έχει καταθέσει μια πρόχειρη λίστα χωρίς διευκρινήσεις και τώρα αρνείται να εξηγήσει συγκεκριμένα τι αφορούν οι αριθμοί της λίστας και αν στη στήλη εισφορές πρόκειται για εισφορές που θα καταβληθούν ή έχουν καταβληθεί. Επίσης, ο υπουργός αρνείται να απαντήσει αν η στήλη πληρωμές καταγράφει τις εισφορές που καταβλήθηκαν ή άλλου είδους πληρωμές και σε τι αφορούν αυτές οι πληρωμές. Από την άλλη οι τράπεζες, λες και είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό δίνουν και αυτές με τη σειρά τους απαντήσεις που προσβάλουν την κοινή λογική και τη νοημοσύνη των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος έχει προμηθεύσει τα μέλη του με ειδική αίτηση, με την οποία ζητούν από τις τράπεζες να ενημερωθούν για το ύψος των ποσών που έχουν παρακρατηθεί από τις καταβολές τους για την συγκεκριμένη εισφορά. Οι τράπεζες δεν απαντούν με σαφήνεια, όπως έχουν υποχρέωση, αλλά με τις απαντήσεις τους εμπαίζουν τους δανειολήπτες, καθώς επικαλούνται νόμους (3862/10, 3601/2007) που δεν αναφέρουν απολύτως τίποτα για τη συγκεκριμένη εισφορά. Παράλληλα, αντί να απαντήσουν για την εισφορά για την οποία ρωτιούνται, εκδίδουν βεβαίωση οφειλών για την υπαγωγή τους στο ν. 3869/10! Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη και απαντήσεις, όπως αυτής της Postcredit που υποστηρίζει ότι από τον μήνα Δεκέμβριο 2009 η επιβολή της εισφοράς του ν. 128/75 καταργήθηκε, χωρίς όμως να τεκμηριώνει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό! Εκτός των άλλων, συγκεκριμένη τράπεζα (Πειραιώς) υποστηρίζει ότι ο ανατοκισμός της εισφοράς είναι νόμιμος τη στιγμή που η νομοθεσία ρητά προβλέπει ότι ανατοκισμός επιτρέπεται μόνο επί των καθυστερούμενων τόκων και όχι φόρων, εισφορών ή άλλων προμηθειών.

Από τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών μόνο οι τράπεζες ευνοούνται και το πολιτικό σύστημα. Ο υπουργός καλύπτει τις παρανομίες των τραπεζών σχετικά με την εισφορά του ν. 128/75 και οι τράπεζες με τις δικές τους απαντήσεις καλύπτουν τα λάθη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που παρατηρούμε την αγαστή συνεργασία τραπεζών και μνημονιακών κυβερνήσεων. Άλλωστε είναι νωπές οι δηλώσεις των δανειστών ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες. Με τη σειρά τους οι ελληνικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν και εξακολουθούν να νομοθετούν πάντα προς όφελος των τραπεζών, αφήνοντας τους δανειολήπτες στη δίνη των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των δήθεν ρυθμίσεων.

Έχουμε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ανωνύμων εταιρειών παροχής πιστώσεων, οπότε ζητάμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις εντός του καθορισμένου από το νόμο χρονικού ορίου, ειδάλλως να επιβληθούν οι κυρώσεις που ο νόμος προβλέπει. Κανείς δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Ούτε ο υπουργός, ούτε οι τράπεζες.

 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ