ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΥΡ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ»

Το «υγρό πυρ» της αυτοκρατορίας αποτέλεσε ένα πρωτοφανές στην ιστορία όπλο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά  εναντίον των αραβικών στόλων χαρίζοντας ένδοξες νίκες στη θάλασσα και σώζοντας την Κωνσταντινούπολη από τις αλλεπάλληλες αραβικές πολιορκίες. Χάρη στην εχεμύθεια της κρατικής μηχανής έδωσε το πλεονέκτημα για αιώνες στον αυτοκρατορικό στόλο έναντι αμέτρητων εχθρών και βοήθησε στην δόξα του Βυζαντίου για μια χιλιετία.

 

“ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ”

Σε επιδρομή των Ρώσων το 941 με χιλιάδες μονόξυλα εναντίον της Κωνσταντινούπολης και ενώ ο αυτοκρατορικός στόλος απουσίαζε σε άλλο μέτωπο, επιστρατεύτηκε για να τους αντιμετωπίσει μικρή δύναμη καραβιών εξοπλισμένων με υγρό πυρ. Σύμφωνα με το ρωσικό «Χρονικό του Νέστορος» οι Ρώσοι κατατρομοκρατήθηκαν με το υγρό πυρ και πηδούσαν στη θάλασσα για να αποφύγουν τη φωτιά. Όσοι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ο καθένας διηγούνταν «την διαδοχή των γεγονότων και περιέγραφαν τη φωτιά που εκτοξεύθηκε από τα πλοία, λέγοντας ότι οι Έλληνες είχαν στην κατοχή τους τις αστραπές του ουρανού» τις οποίες και χρησιμοποίησαν εναντίον τους.

 

Το 1099 ο αυτοκράτορας Αλέξιος ο Κομνηνός προκειμένου να αντιμετωπίσει το λατινικό κρατίδιο της Πίζας, που είχε ικανό στόλο, θέλησε να τρομάξει τους εμπειροπόλεμους ναυτικούς του. Έτσι, έφτιαξε χάλκινες και σιδερένιες κεφαλές άγριων ζώων που τις τοποθέτησε στις πρώρες των πλοίων του. Τα κεφάλια αρκούδων και άλλων θηρίων είχαν τα στόματα τους ανοικτά και επενδεδυμένα με χρυσάφι και αυτά «ξερνούσαν» το υγρό πυρ εν μέσω τεράστιου θορύβου και καπνών. Ο λατινικός στόλος γύρισε κακήν κακώς στη βάση του.

Να σημειωθεί ότι το υγρό πυρ χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά, σε πολιορκίες κάστρων ή σε άμυνα έναντι επίδοξων πολιορκητών. Χρησιμοποιούνταν φορητές συσκευές, οι “χειροσίφωνες” ή  κεραμικές κατασκευές με υγρό πυρ, «χειροβομβίδες», με εξίσου καταστροφικά για τους αντιπάλους αποτελέσματα.

Σε ξένο ντοκιμαντέρ έγινε αναπαράσταση των χειροβομβίδων αυτών οι οποίες έκαιγαν το έδαφος και ό,τι βρισκόταν μπροστά τους, επισημαίνοντας τον τρόμο που ένιωθαν οι αντίπαλοι στρατιώτες και την σύγχυση που προκαλούσαν στον εχθρικό στρατό.  Ξένοι μελετητές θεωρούν ότι  οι βόμβες ναπάλμ που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ είναι η σύγχρονη εκδοχή του υγρού πυρός.

Πηγή: http://www.megalithraki.gr/content/ygro-pyr-toy-vyzantioy-oi-ellines-katehoyn-tis-astrapes-toy-oyranoy