Ύποπτες ‘καινοτομίες’ του Υπουργείου Πολιτισμού σε Έκθεση για τον Πανάγιο Τάφο

Σειρά ερωτημάτων συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από την έκθεση «Πανάγιος Τάφος: το Μνημείο και το Έργο» που ξεκινά σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2019.

Απαντήσεις σε αυτά ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή της προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Θέμα της Έκθεσης είναι η αναστήλωση του ιερού κουβουκλίου στο Ναό της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ από τη διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου και αποτελεί σύνοψη της ψηφιακής έκθεσης που λειτουργεί στις ΗΠΑ από το National Geographic.

Το ΥΠΠΟΑ “καινοτομώντας“ με απόφασή του, παραχώρησε αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου για την φιλοξενία της Έκθεσης σε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ). Μέχρι εδώ όλα φαίνονται κανονικά. Το συνολικό κόστος όμως παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο. Κάποιες μετριοπαθείς εκτιμήσεις μιλούν για 700.000 Ευρώ ενώ κάποιες άλλες το εκτινάσσουν στα 3.000.000 Ευρώ. Τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων θα εισπραχθούν για πρώτη φορά όχι από το Κράτος, αλλά από την ΑΜΚΕ, η οποία αποφασίζει και για το ύψος του εισιτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα – ούτε το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο – πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για τη συγκεκριμένη Έκθεση.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ποιος είναι ο κρατικός φορέας που θα έχει την ευθύνη και ποιος είναι ο αναλυτικός προϋπολογισμός της Έκθεσης; Ποιος φορέας θα εισπράξει και ποια ποσά ακριβώς; Ποιά θα είναι η αμοιβή της ΑΜΚΕ; Εάν δεν συγκεντρωθούν τα χρήματα από το εισιτήριο, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Ποιος θα χειριστεί το θέμα των αναρτήσεων στη ‘Διαύγεια’ (το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το ΕΜΠ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κλπ); Γιατί το ΥΠΠΟΑ επιτρέπει σε ιδιωτικό φορέα να βάλει εισιτήριο σε ένα κρατικό μουσείο και να διαχειριστεί τα έσοδα; Με ποια νομική εξουσιοδότηση θα γίνει αυτό; Απαντήσεις υπάρχουν;