«Κάθε δήμος κι ένα ΚΔΑΠμεΑ…»

Με την πλημμυρισμένη από χαρά και ζωντάνια εικόνα ολόκληρου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Πεύκων να σείεται σε ρυθμούς zumba, και περισσότερα από 600 άτομα όλων των ηλικιών, εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές ΚΔΑΠμεΑ, γονείς, κοινό, εργαζόμενους και αιρετούς του δήμου, να γίνονται «ένα σώμα» και να λικνίζονται ξέφρενα υπό τους ήχους του despacito, ολοκληρώθηκε το φετινό 2ο Φεστιβάλ ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν, θα αργήσουν σίγουρα πολύ να ξεχάσουν τον Μιχάλη, τον Θεολόγη, τη Δέσποινα, τη Ζωγραφιά, τον Σάββα, την Παρασκευή, τον Ιγνάτιο και 300 ακόμα συμμετέχοντες ΚΔΑΠμεΑ από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, που βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 25 Μαΐου στο ΔΑΚ Πεύκων και μας «συστήθηκαν» μέσα από τις εκπληκτικές χορευτικές τους παραστάσεις, ως ισότιμα μέλη, δηλώνοντας με τον πιο ισχυρό και εκφραστικό τρόπο την παρουσία και τις ικανότητές τους.

Η ξεχωριστή δύναμη της διαφορετικότητας και της αισιοδοξίας τους ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ζωής για όλους τους παρευρισκόμενους που σίγουρα θα αισθάνθηκαν πολύ άβολα για τις φορές που δεν πίστεψαν στον εαυτό τους ή δεν θέλησαν κάτι αρκετά και παραιτήθηκαν αβίαστα από ότι θεώρησαν δύσκολο.

Η δύναμη της διαφορετικότητας, μάθημα ζωής

Το 2ο Φεστιβάλ ΚΔΑΠμεΑ υπήρξε ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πολυθέαμα που βοήθησε τους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να προβάλουν τις δημιουργικές ικανότητές τους μέσα σε ένα περιβάλλον άμιλλας και να αισθανθούν ότι στο δύσκολο αγώνα της ζωής δεν είναι μόνοι αλλά αποτελούν μέλη μιας μεγάλης αγκαλιάς.

Από το ξεσηκωτικό… «φιλί στο Γιοκαρίνη» του ΚΔΑΠμεΑ Πολίχνης, τις… ρομαντικές «Σταγόνες γεμάτες χρώματα» του ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και του… ονείρου που δεν μουσκεύει στη βροχή του ΚΔΑΠμεΑ «αγκαλιά-ζω» του δήμου Θέρμης, μέχρι τα δημοτικά, παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας και τη Γερακίνα από τα ΚΔΑΠμεΑ Κοζάνης, το Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδος και το ΚΔΑΠμεΑ Ανθής δήμου Βισαλτίας Σερρών, τα ΑμεΑ έδωσαν ένα μάθημα ζωής σε όσους πιστεύουν ότι ο αυτισμός, η νοητική υστέρηση ή η όποια μορφής αναπηρία είναι ανασταλτικοί παράγοντες κοινωνικοποίησης και δημιουργικότητας. Δεν έλειψαν οι ασκήσεις με ράβδο και αεροβική από το ΚΔΑΠμεΑ Αμπελοκήπων και ο ξεχωριστός ρυθμός από το ΚΔΑΠμεΑ Ευόσμου, οι μουσικοχορευτικές αναδρομές στο παλιό σινεμά από το ΚΔΑΠμεΑ Κύκλος ΙΚ αλλά και τη θάλασσα και το καλοκαίρι από την ΕΨΥΚΑ και το ΚΔΑΠμεΑ Σερρών, ενώ εξίσου εντυπωσιακά ήταν τα πολυπληθή θεάματα του ΚΔΑΠμεΑ Συκεών, του ΚΔΑΠμεΑ «Πράξη και Θεωρία Experts» και του ΚΔΑΠμεΑ Σώμα Φίλων ΑμεΑ-«Δράση για το Κάτι άλλο» & «Μουσικό Εκπαιδευτικό Σύνολο-ΜΟΥΣ.Ε.Σ» και φυσικά η zumba του Move up dance floor και του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του (ΚΕΥΝΣ), με τη συμμετοχή ΚΔΑΠμεΑ και άλλων Φορέων ΑμεΑ από τη Βόρεια Ελλάδα, και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Όταν βλέπουμε τη χαρά των παιδιών μας παίρνουμε δύναμη και κουράγιο. Είμαστε περήφανοι γιατί φέτος για δεύτερη χρονιά, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο δήμος της κοινωνικής ευαισθησίας και της αλληλεγγύης, διοργανώνει τη δεύτερη γιορτή για τα ΚΔΑΠμεΑ. Ο στόχος μας για την καθιέρωση ενός ακόμη μεγάλου θεσμού στον κοινωνικό τομέα επιτυγχάνεται καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των ΚΔΑΠμεΑ που συμμετέχουν από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και των παιδιών», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι μία μεγάλη γιορτή τόσο για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και για τους αφανείς ήρωες, τους γονείς, που δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα στην προσπάθεια να τα στηρίξουν και είχαν τη χαρά να τα καμαρώσουν στη ‘‘σκηνή’’, συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές Ειδικής Αγωγής που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την αξιοθαύμαστη δουλειά που κάνουν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης».

Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, όλων των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσε παρά να βραβευτεί με ειδικά μετάλλια που παρέλαβαν οι μικροί και μεγάλοι φίλοι συμμετέχοντες στο τέλος της εκδήλωσης, αλλά κυρίως με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα…

«Συγχαρητήρια για τα τόσα λαμπερά χαμόγελα»

Την ιδιαίτερη χαρά και τον έκδηλο ενθουσιασμό των συμμετεχόντων προκάλεσε και η παρουσία του γνωστού παρουσιαστή και tattoo artist Γιώργου Μαυρίδη που βρέθηκε δίπλα τους και έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα.

Οπαδός και θαυμαστής της αυθεντικότητας, του αυθορμητισμού, της δυναμικότητας και της δοτικότητάς τους, ο Γιώργος Μαυρίδης μίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους και τους απένειμε μετάλλια για τη σπουδαία προσπάθεια και το ταλέντο τους. Όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βλέπεις δίπλα σου τόσα ενθουσιασμένα και χαρούμενα πρόσωπα, τόσα φωτεινά και λαμπερά χαμόγελα», εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια για την «τρομερή», όπως την χαρακτήρισε εκδήλωση..

«Κάθε δήμος κι ένα ΚΔΑΠμεΑ…»

Την ανάγκη να αποκτήσει «κάθε δήμος της χώρας τουλάχιστον ένα ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό του στη μεγάλη γιορτή του 2ου Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλης Ατόμων με Αναπηρία. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο «να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να ασκεί περιοριστική πολιτική», όπως είπε.

«Πιστεύαμε –και συνεχίζουμε να πιστεύουμε- ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας, με βάση την αρχή της εγγύτητας, που μπορεί και πρέπει να ιδρύει τέτοιες μονάδες για τα παιδιά με αναπηρία με στόχο τη δραστηριοποίησή τους, την κοινωνική τους ένταξη, την επαγγελματική τους προοπτική και την αυτόνομη διαβίωση. Με τις σκέψεις αυτές ιδρύσαμε το πρώτο ΚΔΑΠ στο πρώην δήμο Συκεών, που ήταν το πρώτο στη χώρα, και συνεχίσαμε τη διεύρυνση του προγράμματος με δεύτερο ΚΔΑΠμεΑ, με επαγγελματικά εργαστήρια και διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με περισσότερη φροντίδα και αγάπη».

Όπως τόνισε, «εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουμε από το υπουργείο, το οποίο αντί να ενισχύει την ανάπτυξη των ΚΔΑΠμεΑ, που αντί να διευρύνει τον αριθμό τους ακολουθεί έχει μια περιοριστική πολιτική». Παράλληλα, κάλεσε τους δήμους «να προσανατολιστούν προς αυτό το μοντέλο για την ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠμεΑ σε κάθε δήμο», υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί σε «στενή συνεργασία με την ΕΣΑΜΕΑ και το αναπηρικό κίνημα».

«Θα είμαστε τρισευτυχισμένοι αν καταφέρουμε κάποια στιγμή σε όλους τους δήμους της χώρας να υπάρχει τουλάχιστον ένα ΚΔΑΠμεΑ για να δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία να έχουν τον δικό τους χώρο τους, να ασχολούνται δημιουργικά, να δραστηριοποιούνται και να διασκεδάζουν», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Και η δήλωση αυτή χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΣΑΜΕΑ Χρήστο Κεσόγλου, ο οποίος παραβρέθηκε στο 2ο Φεστιβάλ ΚΔΑΠμεΑ και μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου Γιάννη Βαρδακαστάνη.

«Άψογη διοργάνωση»

Για μία «άψογη διοργάνωση, όπου όλα κύλησαν τέλεια και τα παιδιά έδειξαν ότι το χαίρονται και το απολαμβάνουν» έκανε λόγο ο Δημήτρης Σιμιτζής από το ΚΔΑΠμεΑ Πολίχνης «ΙΡΙΣ», εκφράζοντας την ελπίδα του «να συνεχισθεί και για τα επόμενα χρόνια με την ίδια ζέση». «Η διοργάνωση ήταν υπέροχη, όπως και πέρσι, αλλά φέτος ακόμη καλύτερα», σημείωσε η Σταματία Βαλαβάνη, ψυχολόγος του ΚΔΑΠμεΑ Θέρμης «Αγκαλιά-ζω», τονίζοντας ότι «όλες οι παρουσιάσεις των παιδιών ήταν πάρα πολύ καλές, δούλεψαν κι αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα. Το διασκέδασαν, το χάρηκαν με τη ψυχή τους, νιώθουν πολύ περήφανα για τη συμμετοχή τους και νομίζω ότι φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις».

Τη μεγάλη αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο Κώστας Δικαιοφύλαξ του Σωματείου Union Eurobank, η δημοτική σύμβουλος Αμπελοκήπων Μενεμένης και συνεργάτης της υφ. Μακεδονίας-Θράκης Αφροδίτη Λαινάκου, ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μαρίνα Μανήσαλη, η πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Ευόσμου-Κορδελιού Γιώργος Γυμνόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΠΑΜΑΚ Λευκοθέα Καρυπίδου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στον τομέα ανθρώπινης απόδοσης στα ΤΕΦΑΑ Ελένη Φωτιάδου, γενικός διευθυντής της ΕΨΥΚΑ Αναστάσιος Βενίτης, και η προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής πρόνοιας του δήμου Θέρμης Φανή Δομουχτσή.

Από την πλευρά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στη μεγάλη αυτή γιορτή αγάπης, χαράς, δύναμης και κοινωνικής αλληλεγγύης παραβρέθηκαν, εμψύχωσαν, θαύμασαν και χειροκρότησαν την προσπάθεια και το ταλέντο όλων των συμμετεχόντων ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρή Γενίτσαρη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Σιμητόπουλος, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου γονέων ΑμεΑ του δήμου Ολυμπία Κορδά, η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη και η πρόεδρος της Δ.Ε. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, οι τοπικοί σύμβουλοι Πεύκων Ειρήνη-Μαρία Παπαδάκη, Τάνια Κιουμουρτζίδου και Ιωάννα Ίτσιου, εκπρόσωποι των συστημάτων προσκόπων του δήμου, του συλλόγου Ποντίων «ΠΑΡΧΑΡ», του συλλόγου γυναικών «Εστία», του Ειδικού Σχολείου Πεύκων και της ΕΔΟΜΑΚ.