Η διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, στο πάρτι γενεθλίων της «Πυξίδας»

Ένα «σημαντικό παράδειγμα», που «πρέπει να στηριχθεί πανελλαδικά», χαρακτήρισε η διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα», το οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στην κοινωνία στον τομέα της πρόληψης και της ψυχικής υγείας.

Η κα. Νοτοπούλου τίμησε με την παρουσία της την εορταστική εκδήλωση της «Πυξίδας» που διοργανώθηκε με αφορμή τα 20ά γενέθλιά της. Μάλιστα, βρέθηκε στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το πάρτι γενεθλίων αρκετά νωρίς και είχε θερμές συναντήσεις με στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, στο οποίο, να σημειωθεί, έκανε την πρακτική της άσκηση ως απόφοιτος ψυχολογίας του ΑΠΘ.

«Την ‘‘ΠΥΞΙΔΑ’’ την ξέρω μέσα από την αλήθεια της, δηλαδή μέσα από την καθημερινή της προσφορά στους κατοίκους της περιοχής, στην οικογένεια, στα σχολεία. Την ξέρω μέσα από τους ανθρώπους της οι οποίοι είναι υπέροχοι, είναι πολύ καλοί επιστήμονες, είναι πολύ καλοί κοινωνικοί λειτουργοί και έχουν προσφέρει πάρα πολλά. Το έχω δει, το έχω ζήσει λοιπόν ως εκπαιδευόμενη. Άρα είναι μια πολύτιμη εμπειρία και για μένα», δήλωσε η κα. Νοτοπούλου, η οποία συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης, Σίμο Δανιηλίδη, τον πρόεδρο της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Πυξίδας».

«Σήμερα τη βλέπω διαφορετική, τη βλέπω ανανεωμένη σε έναν πολύ όμορφο χώρο, πολύ προσεγμένο χώρο, τη βλέπω με πολλά παιδιά έξω που είμαι βέβαιη ότι έχουν να πάρουν και πολλά στην καθημερινότητά τους. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό παράδειγμα στον χώρο της πρόληψης και θα πρέπει τέτοια παραδείγματα ακριβώς να στηριχθούν πανελλαδικά», πρόσθεσε ευδιάθετη και φανερά συγκινημένη.

«Η ελπίδα στην πρόληψη…»

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή μας να υποδεχόμαστε την Κατερίνα Νοτοπούλου στις νέες εγκαταστάσεις της ‘‘Πυξίδας’’, και μάλιστα αυτή την εορταστική και συμβολική ημέρα, και να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά της συμπλήρωσης ενός πρώτου μεγάλου κύκλου ζωής και προσφοράς στην κοινωνία, για την οποία έχει ιδία αντίληψη», σχολίασε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «από τη θέση ευθύνης που έχει θα συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη αυτών των δομών στον τομέα της πρόληψης και της ψυχικής υγείας».

«Η ελπίδα όλης της παγκόσμιας κοινότητας είναι στην πρόληψη, καθώς η καταστολή, όσο πιο αυστηρή κι αν υπήρξε σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, δεν έφερε αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Σίμος Δανιηλίδης δηλώνοντας «υπερήφανος γιατί σ’ όλα αυτά τα 20 χρόνια, με μετρήσεις και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, αποδείχθηκε ότι υπάρχει αποτέλεσμα, και μάλιστα κάθε χρόνο καλύτερο και πλουσιότερο». «Νομίζω ότι η ‘‘Πυξίδα’’ αποτελεί ένα παράδειγμα που πρέπει να το βλέπει πολύ καλά η Πολιτεία και η κοινωνία, και όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της διοίκησης του δήμου και των στελεχών της για «συνέχιση του αγώνα παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα».

Κάνοντας, μάλιστα, μια σύντομη αναφορά στον πλούσιο απολογισμό της 20χρονης δράσης και της προσφοράς, στάθηκε στους «χιλιάδες νέους που μέσα από την ‘‘Πυξίδα’’ θωρακίστηκαν με αρχές και αξίες», εκφράζοντας ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλα τα επιστημονικά στελέχη και τους εργαζόμενους για τον αγώνα που δίνουν αγόγγυστα όλα αυτά τα χρόνια».

Απολογισμός ουσίας…

Οι αναφορές του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη βρίσκουν την τεκμηρίωσή τους στον πλούσιο απολογισμό των δυο πρώτων δεκαετιών της «Πυξίδας», η οποία επιμένει «να μιλά επί της ουσίας» προς και με την κοινωνία, προσφέροντας γνώση, ενημέρωση, ψυχολογική στήριξη, βοήθεια και εκπαίδευση σε ευαίσθητα κομμάτια του κοινωνικού συνόλου. Όλα αυτά τα χρόνια:

50.000 ενήλικες και νέοι έχουν ενημερωθεί και έχουν λάβει καθοδήγηση και βοήθεια σε θέματα εξάρτησης και ψυχικής υγείας,
3.250 γονείς συμμετείχαν σε Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων,
23.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ενημερώθηκαν για θέματα που τους απασχολούν, και περισσότεροι από 14.000 μαθητές Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας,
9.900 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν για θέματα των αρμοδιοτήτων τους,
7.000 συναντήσεις συμβουλευτικής και υποστήριξης πραγματοποιήθηκαν πάνω σε διαφορετικά ψυχολογικά προβλήματα,
3.000 παιδιά και νέοι έχουν συμμετάσχει σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, σε σεμινάρια αλλά και δημιουργικά εργαστήρια,
4.000 επιστημονικά στελέχη-επαγγελματίες (ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, αστυνομικοί, στρατιωτικοί) συμμετείχαν σε σεμινάρια και εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια,
300 καπνιστές βοηθήθηκαν στην προσπάθειά τους για διακοπή τους καπνίσματος.

Αστραφτερά χαμόγελα…

Με δεδομένα τα στοιχεία του πλούσιου απολογισμού, δεν θα μπορούσε παρά να πραγματοποιηθεί το πάρτι γενεθλίων της «Πυξίδας» μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Τα 20 κεράκια έσβησε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, περιστοιχισμένος από τον π.Στυλιανό, που εκπροσώπησε και μετέφερε μήνυμα του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών Παρή Γενίτσαρη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μάρω Βασσάρα, όπως επίσης και τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης με επικεφαλής την αν. προϊσταμένη Μαρία Κυριακίδου.

Κοινωνοί, όμως, το μεγάλου μηνύματος που αναδείχθηκε από το πάρτι γενεθλίων έγιναν οι δεκάδες μικροί μέλη συμπολίτες μας, που συμμετείχαν στη διαδραστική γιορτή με πολλή μουσική, χορό, playback θέατρο και πολλές άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Ο δρόμος έξω από το κτίριο της «Πυξίδας» γέμισε παιδικές φωνές, χρώματα, μπαλόνια, μουσική, χορό, τραγούδι, χαρά. Μικροί και μεγάλοι έγιναν όλοι μια παρέα.

Σε ενεργό ρόλο οι μπαμπάδες που επιδόθηκαν μαζί με τα παιδιά τους σε χαρτοκοπτικές δημιουργίες με χρωματιστά χαρτόνια, μαρκαδόρους και μπογιές φτιάχνοντας «καραβάκια της ελπίδας». Τα παιδιά σχημάτισαν μία ουρά και ανέμεναν με αξιοζήλευτη υπομονή τη σειρά τους ώστε οι παιδαγωγοί να ζωγραφίσουν στα παιδικά προσωπάκια τους τις μορφές αγαπημένων τους ηρώων. Την έκπληξη στο πάρτι έκαναν γονείς, μαμάδες και μπαμπάδες οι οποίοι σε ρόλο χορευτών παρουσίασαν ένα ιδιαίτερα γιορταστικό πρόγραμμα.

Τα στελέχη και οι φίλοι της «Πυξίδας» πέρασαν συγκινητικές στιγμές αναπολώντας δράσεις και προσπάθειες από την κοινή πορεία των 20 ετών, μια πορεία με πολλές δυσκολίες με σπουδαία ωστόσο επιτεύγματα, που τους γεμίζει δύναμη και ικανοποίηση ώστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το κοινωνικό τους έργο. Μεγάλες στιγμές, μάλιστα, της πορείας της ζωντάνεψαν μέσα από τη δραματοποίησή τους που έγινε από τη θεατρική ομάδα playback.