Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Η αυτοψία στους μπλε κάδους έκρυβε εκπλήξεις. Τα σκουπίδια μέσα στα ανακυκλώσιμα δεν τιμούν κανέναν!»

Έκκληση προς τους λίγους ανεύθυνους να αλλάξουν συμπεριφορά, να είναι πιο προσεκτικοί, να έχουν οικολογική συνείδηση και να επιλέγουν την ανακύκλωση ως στάση ζωής που βοηθά την προστασία του περιβάλλοντος απηύθυνε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με αφορμή τα αποτελέσματα αιφνιδιαστικής αυτοψίας που διαπίστωσε προσωπικά στη διάρκεια δημοσιογραφικής έρευνας του «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Συρμάτση για τους μπλε κάδους όπου συλλέγεται υλικό ανακύκλωσης, απάντησε ο κ. Καϊτεζίδης στη διάρκεια αφιερώματος του «Ράδιο Θεσσαλονίκη» για το Περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση των πολιτών.

Δυσάρεστη ήταν η έκπληξη όμως και για τους δύο όταν στη συνέχεια με τη βοήθεια συνεργείου Καθαριότητας του δήμου, επιχειρήθηκε αυτοψία σε μπλε κάδους στο Πανόραμα στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής μετάδοσης. Αποφάγια, κομμάτια ψωμιού, αποτσίγαρα, κλαδιά δέντρων, φλούδες από μπανάνες, πάσης φύσεως πλαστικές σακούλες, ξύλα, μέχρι και βέργες από… σίδερο βρέθηκαν μεταξύ των ανακυκλώσιμων υλικών στους μπλε κάδους που άδειασε το συνεργείο του δήμου.

«Πρόκειται για κακή και αντικοινωνική συμπεριφορά των λίγων ανεύθυνων που τους καλώ να την αλλάξουν άμεσα διότι οφείλουν να σέβονται τόσο την πόλη τους όσο και το περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης επισημαίνοντας ότι «το οικονομικό κόστος για κάθε νοικοκυριό είναι πολύ υψηλό και ακυρώνει ως ένα βαθμό τα οφέλη που προκύπτουν από την ανακύκλωση! Αυτό συμβαίνει διότι στο Κέντρο Διαλογής δημιουργείται αναγκαστικά και μία δεύτερη γραμμή διαχείρισης προκειμένου να ξεχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα απορρίμματα που πρέπει και αυτά να απομακρυνθούν».

Να σημειωθεί πάντως ότι όσον αφορά τις επιδόσεις του μπλε κάδου, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, το ποσοστό ανακύκλωσης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ανέρχεται στο 24% και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στη διάρκεια του τρέχοντος έτους προχωρά το πρόγραμμα λειτουργίας των Πράσινων Σημείων από ένα σε κάθε δημοτική ενότητα, παράλληλα με την προμήθεια των μετακινούμενων Πράσινων Σημείων. Πρόκειται για κοντέινερ με τέσσερα διαφορετικά είδη ανακύκλωσης προκειμένου να γίνεται σωστά η διαλογή των υλικών που θα λειτουργούν επικουρικά και όπου υπάρξει ανάγκη.