Αναγόρευση του Βασίλειου Παπαλόη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο κ. Βασίλειος Παπαλόης, Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Hammersmith του Λονδίνου.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» (Παλαιό Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ).

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

Έναρξη

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Προσφώνηση

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση

από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση

Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Έπαινος του Τιμώμενου, Καθηγητή Βασίλειου Παπαλόη

από τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Φούζα

Τελετή αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και Ομιλία από τον Τιμώμενο, Καθηγητή Βασίλειο Παπαλόη με θέμα: «Στην Υπηρεσία των Μεταμοσχεύσεων: Ελληνικές Ρίζες – Ευρωπαϊκή Πορεία»

Λήξη Τελετής

Βιογραφικό Σημείωμα Βασίλειου Ευθυμίου Παπαλόη

KJSJ, MD, PhD, FICS, FRCS, FEBS, Καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College και Διευθυντή του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Hammersmith του Λονδίνου

Ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Παπαλόης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής το 1989 (Άριστα), τον τίτλο του Διδάκτορα Ιατρικής το 1992 (Άριστα) και την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής το 1999.

Το χρονικό διάστημα 1993-1995 θήτευσε με υποτροφία του ΙΚΥ, ως μεταδιδάκτορας, στο Department of Surgery, Division of Transplantation, University of Minnesota, Μινεάπολις, Μινεσότα, ΗΠΑ. Στην Κλινική αυτή, εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων (Fellowship in Transplantation Surgery and Immunology American Society of Transplant Surgeons, USA, 1999-2000). Κατά τη θητεία του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα εξειδικεύτηκε σε ερευνητικό επίπεδο στο επιστημονικό πεδίο “Tolerance induction in the small and large animal model, evaluation of sites for islet transplantation, islet xenotransplantation” και σε κλινικό επίπεδο στο επιστημονικό πεδίο “Causes of graft failure following pancreatic transplantation, clinical islet transplantation”.

Το 1995 εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και έλαβε για τρία έτη θέση Registrar in Transplant and General Surgery, στο St. Mary’s Hospital, Renal and Transplant Unit, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέχισε την καριέρα του ως Clinical Transplant Fellow/Clinical Instructor in Surgery/Fellow in Immunology στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1999-2000) και, επιστρέφοντας στη Μεγάλη Βρετανία, ανήλθε τις πανεπιστημιακές βαθμίδες. Τον Μάρτιο του 2013 ανακηρύχθηκε Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College. Σήμερα είναι επικεφαλής στο Imperial College Healthcare NHS Trust, σε θέματα μεταμόσχευσης, προεδρεύει της επιτροπής δεοντολογίας του Avon & Somerset Constabulary και είναι μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Έρευνας του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Καθηγητής Παπαλόης, από την αρχή της κλινικής και πανεπιστημιακής του καριέρας, πρωτοστάτησε στην οργάνωση διεθνών μαθημάτων σχετικά με την εκπαίδευση στη μεταμόσχευση οργάνων, την ανοσολογία των μεταμοσχεύσεων, τη βιοηθική και την πολιτική υγείας και έχει δώσει πάνω από 100 διαλέξεις σε διεθνή σεμινάρια και συνέδρια, ως προσκεκλημένος ομιλητής. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις, με αναφορά στο Scopus και περισσότερες από 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές, καθώς και βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε περιοδικά, άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές εκθέσεις, συμμετοχές και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Ο Καθηγητής Παπαλόης είναι από τους πρωτοπόρους στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, παγκρέατος, καθώς και στη μηχανική συντήρηση οργάνων, προχωρώντας στην επινόηση, κατασκευή και λειτουργία ειδικών συσκευών βελτίωσης ποιότητας των πτωματικών μοσχευμάτων, που αποτελεί σημαντικότατο τομέα στη συμβολή αύξησης του αριθμού των μεταμοσχεύσεων. Έχει αναπτύξει το πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού υψηλού κινδύνου από χειρουργικής και ανοσολογικής άποψης από ζώντα δότη, με τα αποτελέσματα πενταετούς επιβίωσης ασθενών και μοσχεύματος για τους λήπτες μοσχεύματος νεφρού να είναι 97% και 93%, αντίστοιχα, κάτι που είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Στην Κλινική που διευθύνει είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και εξειδίκευση πολλών ιατρών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων.

Βραβεία & διακρίσεις (ενδεικτικά)

2018 Honorary Member of the Spanish Transplantation Society

2017-2019 President Elect of the European Society for Organ Transplantation (ESOT)

2016-2020 Executive Director of Communications and Informatics of the Association of Surgeons of Great Britain and Ireland

2016-2020 Secretary General of the European Union of Medical Specialists (UEMS)

2016-2020 Member of the Council of the British Journal of Surgery Society

2015-2017 General Secretary of the European Society for Organ Transplantation

2015 Honorary Fellow of the Spanish Surgical Society

2015 Award for Distinguished Contribution to Hellenic Surgery, Hellenic Surgical Society

2014 Guy Alexander Distinguished Lecture in Transplantation, University of Leuven

2012- Chairman of the Donor Welfare Group of the NHS BT Live Donor Kidney Transplantation Panel

2012 Knight of Justice of the Sovereign Order of St. John of Jerusalem Knights Hospitaller

2011-2013 Chief of Renal and Transplant Services, Imperial College Health Care NHS Trust

2010-2016 Chairman of the Imperial College Healthcare NHS Trust Clinical Ethics Committee, London, UK (Member 2002-2004, Vice-Chair 2005- 2010)

2010-2015 Chairman of the Education Committee and Member of Council of the European Society for Organ Transplantation

2010, 2015 Clinical Excellence Awards, Imperial College Healthcare NHS Trust – Bronze Award, Department of Health, Imperial College Health Care NHS Trust

2010-2013 Chairman of the Ethics Committee of the British Transplantation Society