4.679 παιδιά δωρεάν σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας συνολικά 4.679 παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα ΚΔΑΠμεΑ εξασφάλισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας, των εργαζόμενων ή άνεργων γονέων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχει στο πρόγραμμα με συνολικά 36 δομές, στις οποίες θα φιλοξενηθούν δωρεάν 4.679 παιδιά, από τα οποία τα 1.011 στους 23 Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, τα 100 στα ΚΔΑΠμεΑ και τα 3.568 στα ΚΔΑΠ πολιτισμού, αθλητισμού κι εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής για την εγγραφή των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών (προνήπια, έτος γέννησης 2014) στους Παιδικούς Σταθμούς, και μάλιστα δωρεάν. Κι αυτό εξασφαλίστηκε από τις δυναμικές και ενωτικές κινητοποιήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αναστείλει την υποχρεωτικότητα του νόμου της εγγραφής των νηπίων στα νηπιαγωγεία για δυο χρόνια σε 141 δήμους μεγάλων αστικών κέντρων.

«Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται η στήριξη της οικογένειας μέσα από ένα διευρυμένο πρόγραμμα λειτουργίας των δημοτικών υποδομών, με ειδικό βάρος στην εξασφάλιση δωρεάν θέσεων φιλοξενίας των παιδιών, διεκδικώντας όλο και περισσότερες», σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Με το ίδιο όραμα ως οδηγό προετοιμάσαμε και φέτος με τον καλύτερο τρόπο το έδαφος για τη λειτουργία των δημοτικών υποδομών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’, διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας και για τη νέα περίοδο 2018-2019 όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας να φιλοξενούνται δωρεάν σε δομές που παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα, σε παιδιά σχολικής ηλικίας να αξιοποιήσουν όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του δήμου μας μέσα από τα ΚΔΑΠ και σε άτομα με αναπηρία να βιώνουν συνθήκες ισότιμης συμμετοχής μέσα από τα ΚΔΑΠμεΑ».

 

Εξυπηρέτηση και βοήθεια

Η πρόσκληση εκδόθηκε από την ΕΕΤΑΑ χθες το απόγευμα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων για την απόκτηση των voucher από τις ενδιαφερόμενες μητέρες για την εγγραφή των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις υποβάλλονται από χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2018 έως και την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 στις 12 το βράδυ, και μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr, ενώ τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου 2018.

Η έκδοση της ανακοίνωσης βρήκε σε πλήρη ετοιμότητα τον μηχανισμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του οποίου τα στελέχη των κοινωνικών Υπηρεσιών προέβησαν αμέσως στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μητέρων με την αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων (sms), ενώ εκδόθηκε και διανέμεται στους γονείς ειδικό αναλυτικό ενημερωτικό έντυπο. Ταυτόχρονα, με εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, είχαν καθορισθεί έγκαιρα και οι λεπτομέρειες για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων, η οποία θα γίνεται σε έξι διαφορετικά σημεία και στις τέσσερις Δ.Ε., στα οποία εξειδικευμένα στελέχη θα παρέχουν βοήθεια στις μητέρες για την αποφυγή λαθών κατά τη συμπλήρωση και την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ώστε να αποφευχθεί η απόρριψή τους. Τα σημεία αυτά, δε, είναι τα εξής:

► Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ:

Συμβουλευτικός Σταθμός Αγ.Παύλου

Δημοτικό κατάστημα Αγ. Παύλου, Ηπείρου 9-11

Τηλ.: 2313.300206 // ΩΡΕΣ: 8 π.μ.-4μ.μ.

► Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ:

Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης
Δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125

Τηλ.: 2313.329525, -523, -527, -529, -599 // ΩΡΕΣ: 9π.μ.-8μ.μ.

Ωδείο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 72)
Τηλ.: 2310.616710 // ΩΡΕΣ: 2μ.μ.-9μ.μ.

► Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ:

Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών
Στρ. Σαράφη 1, στο ισόγειο του δημαρχείου, Συκιές

Τηλ.: 2313.313151, -183, -117, -162, -164, -153 // ΩΡΕΣ: 9π.μ.-8μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών 38, Συκιές)
Τηλ.: 2310.638058 // ΩΡΕΣ: 9π.μ.-9μ.μ.

► Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ:

Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων

Δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19

Τηλ.: 2313.502226 // ΩΡΕΣ: 9π.μ.-8μ.μ.

Για την εξυπηρέτησή τους οι μητέρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τους κωδικούς TAXISNET και την ηλεκτρονική διεύθυνση (email), όπως επίσης και τους αριθμούς ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειάς τους.

Ποιους αφορά

Το πρόγραμμα αφορά μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, άτομα (γυναίκες και άνδρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών και άτομα που βρίσκονται σε χηρεία.

Οι ωφελούμενες και ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων και κριτηρίων, μεταξύ των οποίων:

Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα, ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε., ή να είναι Ομογενείς, ή αλλοδαπές/αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα,
Να είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι), ή να είναι άνεργοι που διαθέτουν δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ,
Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που είναι διαφορετικά για κάθε περίπτωση.