Σχόλιο Νίκου Χουντή για την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος: «Υψηλά πλεονάσματα, συνέχιση της λιτότητας και απουσία μακροπρόθεσμων μέτρων το συμπέρασμα του Eurogroup»

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, αλλά ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον να διαβάζει μέσα από τις γραμμές της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας.

Με τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον περιμένει η συνέχιση των ίδιων πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικής αυστηρότητας, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% μέχρι το 2022 και του 2.2% μέχρι το 2060.

Τον περιμένει το περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι συνεχείς πιέσεις στη λαϊκή κατοικία μέσω των πλειστηριασμών, οι μειώσεις σε αφορολόγητο και σε συντάξεις.

Τον περιμένουν οι ‘αναγκαίες μεταρρυθμίσεις’, το ‘ευρωπαϊκό κεκτημένο’ και το ‘ευρωπαϊκό δίκαιο’ που θα ρυθμίζουν πλέον την μετα-προγραμματική εποπτεία. Είναι το ίδιο δίκαιο και κεκτημένο που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, κούρεψε τις καταθέσεις στην Κύπρο, έβγαλε στο σφυρί τα σπίτια των Ισπανών και βγάζει στους δρόμους τους εργαζόμενους στη Γαλλία.

Τα μέτρα που πήραν οι δανειστές στο Eurogroup δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα του χρέους, αφού η ελληνική οικονομία παραμένει δεσμευμένη σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Συνεχίζει, επομένως, το δημόσιο χρέος να αποτελεί έναν πολιτικό μοχλό πίεσης για την επιβολή αντιλαϊκής λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων».