ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου χωρις τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την ζωή τους.

Το γεγονός ήρθε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά με τον τραυματισμό συμβασιούχου εργαζόμενης στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 7:30 πμ, την ώρα που το συνεργείο της υπηρεσίας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στο θώρακα της εργαζόμενης. Όπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η εργαζόμενη αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου παρέμεινε για νοσηλεία και παρακολούθηση.

Και αυτό το «ατύχημα» αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α.

Η ΟΓΕ εύχεται στην εργαζόμενη συμβασιούχο καλή ανάρρωση και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας όπως εργασιακή ανασφάλεια, εντατικοποίηση, δουλειά βαριά και ανθυγιεινή, χωρίς μέτρα προστασίας .

Μάλιστα η συγκεκριμένη εργαζόμενη σήμερα, μαζί με άλλους 500 συναδέλφους της συμβασιούχους του Δήμου Θεσσαλονίκης, είδε και την πόρτα της ανεργίας μετά την απόρριψη από το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει για τη διασφάλιση της εργασίας τους

Οι γυναίκες των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ ενώνουμε τη φωνή με την απαίτηση του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης για προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με μέτρα προστασίας, με Βαρύ και Ανθυγιεινό ένσημο και όρια συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες.

Δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που οδηγεί τις εργαζόμενες στη δουλειά κάτω από συνθήκες που φθείρουν την υγεία τους και τους στοιχίζουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.