Προτάσεις κοροϊδίας φέρνει ο Μητσοτάκης

 


Μετά από μια δεκαετία κρίσης η Νέα Δημοκρατία θυμήθηκε τους πολίτες που ασφυκτιούν από τα χρέη και αποφάσισε να προτείνει κάποιες λύσεις, οι οποίες όμως μοιάζουν περισσότερο ως προεκλογικά πυροτεχνήματα, παρά ως κινήσεις ουσίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ένα διάλειμμα από τις συνεχείς επισκέψεις του στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και στη Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, συνατήθηκε με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας και υποσχέθηκε τη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, καθώς και την άμεση επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το σχέδιο του αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την απλοποίηση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους 42 προέδρους να του καταθέσουν προτάσεις που θα περιέχουν τις τρεις πιο σημαντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στον κλάδο στον οποίο ο καθένας ανήκει, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Εκτός των άλλων ζήτησε να τον πληροφορήσουν για το ποιο είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής που πρέπει να γίνει σε κάθε νομό.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της χώρας απάντησαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Ταυτόχρονα έκαναν λόγο για δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και απλούστευση του αδειοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων τόνισαν την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών.

Αυτό που δεν τους είπε ο κ. Μητσοτάκης, αν και το γνωρίζει πολύ καλά, είναι ότι το δικαίωμα διαπραγμάτευσης του ιδιωτικού χρέους έχει εκχωρηθεί στους δανειστές. Ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε απλόχερα υποσχέσεις, ενώ γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο περιορισμό. Επίσης, δεν ακούσαμε τίποτα από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων που αποτελούν μείζον πρόβλημα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έχει αποτύχει, οι τράπεζες επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς και ο Μητσοτάκης ζητάει από τους προέδρους των επιμελητηρίων όλης της χώρας να γράψουν έκθεση ιδεών και να του την στείλουν. Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να διαβάσει αυτές τις εκθέσεις, η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις και όχι εκθέσεις με γενικότητες. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στις χρεοκοπημένες τράπεζες που η παρουσία τους επηρεάζει άμεσα και πολύ αρνητικά τις ελληνικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τα επιμελητήρια…