Στο ίδιο έργο θεατές, με θύμα το λαό

Αν και είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και γενικά οι πολιτικές δυνάμεις ανεβάζουν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση με μοναδικό σκοπό να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους σε ακραία πόλωση και να κερδίσουν ψήφους. Δυστυχώς, μέσα από αυτήν την στείρα αντιπαράθεση δεν βγαίνει τίποτα απολύτως προς όφελος των πολιτών, αλλά αντίθετα όλοι καταλαβαίνουν πως οι πολιτικοί προστατεύουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των κολλητών τους.

Αυτή τη διαπίστωση εύκολα μπορεί να την κάνει ο καθένας αν απλώς διαβάσει αυτά που λέγονται στο δημόσιο διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων. Από τα λεγόμενα, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι η εταιρεία των αδελφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέτυχε να ρυθμίσει δάνειο ύψους 250.000 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Παράλληλα, είναι γνωστή η υπόθεση της δανειοδότησης της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», στην οποία είναι μέτοχος κατά το 60% ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε πάρει δάνεια με ασυνήθιστα ευνοϊκούς όρους, ενώ δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ επί έντεκα χρόνια, δίχως καμία ενόχληση από την τράπεζα.

Ο πολίτης βλέπει με αηδία και απογοήτευση να ρυθμίζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους οι οφειλές των πολιτικών και των ατόμων του περιβάλλοντός τους τη στιγμή που ο ίδιος χάνει το σπίτι του για χρέη πεντακοσίων ευρώ. Οι τράπεζες μέρα με τη μέρα γίνονται περισσότερο επιθετικές και με μεγάλη ευκολία βγάζουν ακίνητα πρώτης κατοικίας σε πλειστηριασμό. Ο δανειολήπτης και ο κάθε πολίτης νιώθουν απροστάτευτοι, καθώς οι πολιτικοί στη Βουλή δεν νομοθετούν για να προστατεύσουν τον πολίτη από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών, αλλά αντίθετα νομοθετούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους συνενόχους τους από ποινικές ευθύνες. Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό από το κατάπτυστο άρθρο 78 του αναπτυξιακού νόμου, δεν υπάρχει. Μόνο η κατάργηση αυτού του άρθρου θα επιτρέψει να βγουν στο φως όλες οι παρανομίες και η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος και θα αποκαλυφθεί ποιοι έδιναν τα θαλασσοδάνεια και ποιοι τα εισέπρατταν χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις ημετέρων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ζητάει από τους πολίτες-καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα τους στις τράπεζες και να αποκατασταθεί η τραπεζική πίστη! Πώς είναι δυνατόν να εμπιστευτεί ο μέσος πολίτης τις τράπεζες αυτές οι οποίες συνεχίζουν να χρεώνουν με παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις τους πελάτες τους, να έχουν άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών, να μην ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και γενικά να είναι υπεράνω κάθε νόμου. Για αυτά όμως, δεν μας έχει πει κουβέντα ο λαλίστατος κατά τα άλλα κ. Στουρνάρας…