Φορτώνουν τα θαλασσοδάνεια στην πλάτη του ελληνικού λαού

Ένα απίστευτο σχέδιο θέλει να θέσει σε εφαρμογή το ΤΧΣ με στόχο τη μείωση των “κόκκινων” δανείων. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητάει να παρέχει εγγυήσεις το ελληνικό δημόσιο για τις ζημιές των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με στόχο την άμεση παροχή κεφαλαιακής ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα. Η λύση, δηλαδή, που προτείνει το ΤΧΣ είναι να πληρώσει ο λαός τα θαλασσοδάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών! Γιατί για αυτά τα δάνεια πρόκειται, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν είναι ούτε μπαταχτσήδες, ούτε στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών ζητάει να γίνει εκκαθάριση της οφειλής και να πληρώσει αυτό που πραγματικά χρωστάει, ανάλογα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ούτε σεισάχθεια, ούτε κούρεμα.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα το ΤΧΣ και ζητάει από το κράτος να πληρώσει τα σπασμένα των τραπεζών. Οι τράπεζες είναι αυτές που ευθύνονται για τη χορήγηση θαλασσοδανείων και τα λάθη τα δικά τους θέλουν να τα φορτώσουν στην καμπούρα του ελληνικού λαού. Δε σκέφθηκαν να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους οποίους σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Ούτε βέβαια, σκέφθηκαν να ζητήσουν ποινικές ευθύνες από τους τραπεζίτες, οι οποίοι με χαρακτηριστική ευκολία χορηγούσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Αντίθετα, η Βουλή ψήφισε άρθρο με το οποίο χορηγεί ασυλία στους τραπεζίτες από κάθε ποινική δίωξη. Η διαπλοκή κομμάτων, τραπεζιτών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για άλλη μια φορά επέβαλε τους κανόνες της…

Από τη μία η κυβέρνηση κάνει λόγο για καθαρή έξοδο από την κρίση και από την άλλη το ΤΧΣ προτείνει να μπουν και άλλοι φόροι ώστε τα έσοδα αυτά να δοθούν στις τράπεζες. Για άλλη μια φορά οι τράπεζες αποδεικνύονται το μεγάλο αγκάθι της κρίσης και όσο τις διατηρούν ανοιχτές, τόσο θα κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών.

Τα κόμματα, η κυβέρνηση και οι βουλευτές υποτίθεται ότι υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τελευταία όμως οχτώ χρόνια το μόνο που κάνουν είναι να νομοθετούν εις βάρος του λαού και προς το συμφέρον των τραπεζών. Δυστυχώς, η ευθύνη είναι διακομματική και αφορά όλους όσοι κυβέρνησαν την εποχή των μνημονίων. Ακόμα και τα μνημόνια, όπως παραδέχθηκε ο Ντάισεμπλουμ, έγιναν με μοναδικό σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των τραπεζών με κόστος τη ζωή των Ελλήνων. Περιμένουμε την πολιτική δύναμη που θα πει ότι πρώτα είναι οι άνθρωποι και μετά οι τράπεζες. Που θα νομοθετήσει για τη διάσωση των ανθρώπων, για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους. Με τις τράπεζες ανοικτές και με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τον ιδρώτα του λαού, η χώρα δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την κρίση.