Στο απυρόβλητο τα δικά τους παιδιά

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, έμεινε και τυπικά ατιμώρητο καθώς στις τρεις δίκες που έγιναν η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε πως δεν υπήρξε κανένα απολύτως σκάνδαλο και ουδείς ευθύνεται για την απώλεια των περιουσιών χιλιάδων Ελλήνων. Κανείς δεν παραπλάνησε τους επενδυτές και οι μετοχές φούσκες δημιουργήθηκαν από… μόνες τους, καθώς κανείς δεν κρίθηκε ένοχος.

Βέβαια, αν νέα στοιχεία δουν το φως της δημοσιότητας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού τον Μάρτιο όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν το 1999 παραγράφονται. Η Δικαιοσύνη παραγράφει και αθωώνει όλους αυτούς που με πλάτες κάποιων πολιτικών θησαύρισαν εις βάρος του λαού την αμαρτωλή εποχή του Χρηματιστηρίου. Ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Siemens, η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα και οι λόγοι κρίνονται ανεπαρκείς (ολιγωρία στη μετάφραση της δικογραφίας κλπ). Την ίδια στιγμή δικαστές δέχονται ότι ο αδερφός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει διαπράξει το αδίκημα της πλαστογραφίας και αντί να τον τιμωρήσουν, απλώς…παραγράφουν το αδίκημα. Οι υποθέσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί κρίνονται ένοχοι και μετά από ελάχιστες μέρες αφήνονται ελεύθεροι. Ελεύθερος είναι και ο Γεώργιος Κοσκωτάς, που είχε καταδικαστεί για το δήθεν σκάνδαλο του αιώνα. Μαζί του είχαν καταδικαστεί και οι πολιτικοί Γ. Πέτσος και Δ. Τσοβόλας, οι οποίοι όμως δεν οδηγήθηκαν ποτέ στη φυλακή. Αντίθετα λίγο καιρό στη φυλακή πέρασε ο Ν. Αθανασόπουλος για το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και μετά την αποφυλάκισή του διορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών! Αργότερα και άλλα σκάνδαλα συντάραξαν την πολιτική ζωή όπως η υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα και το Βατοπέδι για τα οποία η Δικαιοσύνη είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπήρξε καμιά απολύτως παρατυπία.

Το πολιτικό σύστημα για να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο και να μην ξαναδεί έναν άλλον Τσοχατζόπουλο ή Αθανασόπουλο να καταδικάζεται, σκαρφίστηκε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που κάνει σχεδόν αδύνατη τη δίωξη οποιουδήποτε υπουργού, ακόμη και αν έχει διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα! Παράλληλα, με έμπνευση του κ. Γιάννη Στουρνάρα ψηφίστηκε στη Βουλή το περιβόητο άρθρο 78 του ν. 4146/13 με το οποίο οι πολιτικοί παρέχουν ασυλία για τους συνεργάτες τους τραπεζικούς που χορηγούσαν (και εξακολουθούν να χορηγούν) παράνομα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο απόλυτο σημείο παρακμής, όπου οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες βρίσκονται υπεράνω του νόμου και έχει καταργηθεί η διάταξη του Συντάγματος περί ισονομίας. Η Δικαιοσύνη έχει πάψει προ πολλού να είναι τυφλή και αλληθωρίζει προς την εξουσία με θύματα τους απλούς πολίτες που έχουν και οφείλουν να έχουν τη Δικαιοσύνη ως το τελευταίο τους αποκούμπι, ως την ελπίδα ότι θα δικαιωθούν και το δίκιο θα θριαμβεύσει έναντι της αδικίας.