Σώσαμε τις τράπεζες, κάψαμε τους ανθρώπους

ΦΩΤΟ: REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Μπροστά στην ανείπωτη εθνική τραγωδία που πλήττει την χώρα μας ότι και να πούμε δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους νεκρούς συνανθρώπους μας. Όμως μπορούμε να κάνουμε πράγματα για μην βρεθούμε αντιμέτωποι με παρόμοια κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Αυτό που πρέπει να γίνει , λοιπόν, είναι να ακολουθήσει η χώρα μια ανθρωποκεντρική και όχι τραπεζοκεντρική οικονομική πολιτική. Μέχρι στιγμής οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δώσει πακτωλό χρημάτων στις τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Για να το πετύχουν αυτό υπερφορολόγησαν τους πολίτες και προχώρησαν σε περικοπές στην αστυνομία, την πυροσβεστική, την υγεία και την πολιτική προστασία.

Βρισκόμαστε ένα περίπου μήνα πριν την κατ ευφημισμό έξοδο από το μνημόνιο και η κυρίαρχη συζήτηση είναι (ξανά) πώς θα σώσουμε τις τράπεζες. Επειδή ακούγεται βαριά μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση, αποφασίστηκε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, αλλά με άλλο όνομα! Η κυβέρνηση έχει εμπειρία στο να αλλάζει τα ονόματα, αρκεί να θυμηθούμε ότι η τρόικα έγινε θεσμοί, το μνημόνιο πρόγραμμα κλπ. Έτσι, λοιπόν, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση θα βαφτιστεί άυξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι θα είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που βγαίνει, υποτίθεται με επιτυχία, από το μνημόνιο και οι τράπεζες της, όχι μόνο μη επενδύσιμες, αλλά ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Αυτό σημαίνει ότι κανένας επενδυτής ή ξένο fund δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και τελικά η αύξηση θα γίνει με τα λεφτά των φορολογουμένων που θα δουν τους κόπους τους να χαρίζονται για άλλη μια φορά στο βαρέλι δίχως πάτο των τραπεζών.

Έτσι λοιπον, για άλλη μια φορά τα χρήματα του ελληνικού λαού θα γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών, οι οποίες δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο ύπαρξης, εκτός του να υπηρετούν την διαπλοκή χρηματοδοτώντας πολιτικά κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για άλλη μια φορά τα χρήματα του κοσμάκη θα καταλήξουν σε λάθος τσέπες και όχι εκεί που θα έπιαναν τόπο, δηλαδή στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε πολιτική προστασία και πυροσβεστική, στην αγορά ειδικών οχημάτων και αεροσκαφών και σε οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εφιαλτικά γεγονότα. Δυστυχώς, αφού πάρουν τα χρήματα της ΑΜΚ οι τράπεζες, δεν θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία, όπως θα όφειλαν, αλλά θα δώσουν (θαλασσο)δάνεια στους εκλεκτούς φίλους εργολάβους της κυβέρνησης, οι οποίοι θα αναλάβουν να “αποκαταστήσουν” τις ζημιές στις καμένες περιοχές. Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν σχέση μεταξύ τους. Οι συνέπειες των επιλογών που κάνουμε όλοι μας μπροστά στην κάλπη, αφορούν τους πάντες και καθορίζουν τη ζωή μας σε τεράστιο βαθμό. Αυτό ας το έχουμε πάντα υπόψιν μας.