Η “καβάτζα” των 4,5 δις και η πικρή αλήθεια

Όταν ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών β. Ελλάδος και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τι έγιναν τα χρήματα των δανειοληπτών από την εισφορά του ν. 128/75, ο υπουργός στα τέλη του 2017 απάντησε ότι αυτά τα χρήματα προορίζονται για να δοθούν σε θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, πυρκαγιών, πλημμυρών κλπ. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος είχε ανακοινώσει περιχαρής ότι έχει μια καβάτζα, αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε, που φτάνει τα 4,5 δισ.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι συγκεκριμένη εισφορά θεσμοθετήθηκε πριν 43 χρόνια, επιβάλλοντας μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός ήταν να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας. Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εισφορά αυτή φαίνεται να καταργείται το 1992, αλλά μέχρι σήμερα οι τράπεζες την εισπράττουν κανονικά. Μάλιστα, το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλαξε με νόμο τη χρήση της εισφοράς αυτής και πλέον τα έσοδα της εισφοράς των δανειοληπτών χρησιμοποιούνται για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Βέβαια, αυτό είναι σχετικό καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς της Μάντρας, ούτε στους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα καταβάλλει έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πάρει από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από την “καβάτζα” του 128/75, η οποία υποτίθεται ότι υπάρχει ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Γιατί , λοιπόν, για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν για τους πλημμυροπαθείς στη Μάντρα), η κυβέρνηση αρνείται να χρησιμοποιήσει τα 4,5 δις τα οποία υπάρχουν για αυτό το σκοπό; Μήπως τελικά αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν; Μήπως τελικά οι τράπεζες ενώ εισέπρατταν κανονικά την εισφορά από τους δανειολήπτες δεν την απέδιδαν στην Τράπεζα της Ελλάδος; Αν υπήρχαν τα χρήματα του 128/75 γιατί αναγκάζεται να καταθέσει 5.000.000 ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος για τους πυρόπληκτους, αφού υποτίθεται ότι υπάρχουν 4,5 δις στη διάθεσή τους. Και φυσικά μέχρι σήμερα έχει μείνει αναπάντητο το μείζον ερώτημα που έχει θέσει από τον Απρίλιο ο Σύλλογος προς τον υπουργό: “Καθώς υπάρχει απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών αρ. πρωτ. 2/35927/ΔΠΓΚ/8.5.2017, ότι η συγκεκριμένη εισφορά Ν.128/75 δεν αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού άρα δεν υπάρχει κωδικός εσόδου και το προϊόν παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πως κε υπουργέ χρησιμοποιούνται τα παραπάνω κονδύλια της εισφοράς από το έτος 2015 χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει μέρος (έσοδο) του κρατικού προϋπολογισμό;”.

Όλα δείχνουν ότι η “καβάτζα” Τσκαλώτου δεν υπάρχει και για ακόμη μια φορά οι πολιτικοί, λειτουργούν ως επικοινωνιολόγοι οι οποίοι εμπαίζουν τον ελληνικό λαό. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών β. Ελλάδος δήλωσε σχετικά: “Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κάνουν μικροπολιτική εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο. Ο κ. Τσακαλώτος είπε δημόσια στη Βουλή ότι υπάρχουν 4,5 δις για τους πυρόπληκτους και αντί να τα διαθέσει, ψάχνουμε δεξιά και αριστερά 5 και 1ο εκατομμύρια. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Υπάρχουν ή όχι τα 4,5 δις; Αν ναί, γιατί δεν τα χρησιμοποιούν; Αν όχι, που πήγαν και γιατί είπε ψέματα ο Τσακαλώτος;”.

Ευτυχώς, ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά έδειξε το μεγαλείο του και μάζεψε σε χρόνο ρεκόρ είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Με αυτό τον τρόπο απέδειξε ότι δεν ελπίζει σε καμιά βοήθεια από τους 300 καλοπληρωμένους βουλευτές και ακόμη περισσότερο ότι δεν τους χρειάζεται. Όταν εμπλέκονται οι πολιτικοί μόνο χειρότερα κάνουν τα πράγματα. Ο λαϊκός αυθορμητισμός και η αλληλεγγύη είναι το καλύτερο μήνυμα που βγήκε από την ανείπωτη εθνική τραγωδία. Αυτοί οι Έλληνες που είναι και η πλειοψηφία, πρέπει επιτέλους να πάψει να πέφτει θύμα μιας μειοψηφίας λαμόγιων, που ζουν από το μόχθο, το φόρο, την αφέλεια, την ανεκτικότητα, την υπομονή και τη διαρκή προσφορά των πολιτών και πάνω απ όλα των ανθρώπων, που κατοικούν σε αυτόν τον τόπο. Αυτή η Ελλάδα προσφέρει ανοιχτόχερα τα πάντα, τόσο ανοιχτόχερα, που είναι το μόνιμο θύμα της Ελλάδας της μειοψηφίας…

Δείτε τις απίστευτες απαντήσεις του Τσακαλώτου: