Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τα 14 γενναία παλικάρια της Ευκαρπίας την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

«Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα τους! Αθάνατοι!» Αυτές οι λέξεις ήχησαν δυνατά το πρωινό της Κυριακής 29 Ιουλίου 2018, στο Μνημείο των 14 παλικαριών της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας.

74 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα που η Ευκαρπία πλήρωσε βαρύ το τίμημα της ελευθερίας και της αντίστασης απέναντι στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας τίμησαν τη μνήμη των 14 ηρώων, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Walter Stechel και συγγενών των 14 θυμάτων.

Η ιστορία έγραψε

Την 31η Ιουλίου του 1944, γράφτηκε μία μελανή σελίδα στην ιστορία της περιοχής μας. καθώς η Ευκαρπία βίωσε το δικό της ολοκαύτωμα και το πρόσθεσε στη μακρά λίστα των θηριωδιών που άφησαν πίσω τους οι κατακτητές.

Με το πρώτο χάραγμα του ήλιου οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία. Οι προθέσεις τους ήταν ξεκάθαρες: ζητούσαν αίμα ως αντίποινα στην αντιστασιακή δράση των κατοίκων της περιοχής και δεν θα έφευγαν αν δεν το έπαιρναν. Από τα 17 άτομα που αναζητούσαν, εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο, όπου και τους εκτέλεσαν, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.

Η τελετή

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ευκαρπίας, και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο από τους εφημέριους Χρυσόστομο Τελίδη του Ι.Ν. Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης Ευκαρπίας και Μάξιμο Σαμαρά του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε για την ημέρα Μνήμης ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος αναφερόμενους στους ήρωες τόνισε ότι

«το να προσπαθείς να μιλήσεις για ήρωες είναι πολλές φορές πέραν από τις δυνατότητες του λόγου και αγγίζει τα όρια του ανέφικτου. Πώς μπορείς άλλωστε να βάλεις μέσα στα καλούπια των λέξεων την απόλυτη θυσία; Ακόμα και μια γλώσσα πλούσια όπως η ελληνική, πολλές φορές αδυνατεί να βρει τις σωστές εκφράσεις για να μιλήσει για έναν τόσο βαρύ πόνο, που όμως οδηγεί σε δωμάτια του μεγαλείου»,

ενώ για τη δύναμη της μνήμης υπογράμμισε ότι

«η μνήμη είναι η μητέρα της σοφίας και η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, περισυλλογής και ισχυρού συμβολισμού. Ανακαλούμε στη θύμησή μας τους 14 συμπατριώτες μας και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και στη θυσία τους και δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ η θυσία τους.

Είναι ηθικό μας χρέος να στεκόμαστε κάθε χρόνο εδώ ευλαβικά και να τηρούμε άσβεστη τη μνήμη τους.

Να ανάβουμε το κερί στη θύμησή τους και να φροντίζουμε η ομίχλη της λήθης να μην αγγίξει την ιερή θυσία τους.

Να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τη σημασία της σημερινής τελετής μνήμης και να κάνουμε τα νέα παιδιά κοινωνούς της ανάμνησής τους»,

και ολοκλήρωσε την ομιλία του

«δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από σκοτεινές σελίδες της ιστορίας ξεπηδούν αφηγήσεις θάρρους και αντρειοσύνης. Μέσα από τις στάχτες του πόνου γεννιέται η περηφάνια και ο ηρωισμός. Για 14 παλικάρια που δεν λύγισαν και κράτησαν το βλέμμα τους αγέρωχο και το ήθος τους αλύγιστο. Που μπροστά στα βασανιστήρια δεν κόμπασαν και όρθωσαν το ανάστημά τους και αντάμωσαν το φόβο με τη μιλιά τους.

΄΄Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος΄΄».

Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να λέγονται μισές αλήθειές στη νεότερη γενιά, δεν ξεχνούμε, δεν συγχωρούμε τα ναζιστικά εγκλήματα και πρέπει να είναι συνεχής και κοινός ο αγώνας ενάντια σε οτιδήποτε ακραίο σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη», ενώ η Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνίας Κόμματος Νέας Δημοκρατίας Βασιλική (Βίκη) Νάκου στο δικό της χαιρετισμό σημείωσε ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες της Εθνικής τραγωδίας που ζούμε, πρέπει ν’ αντιληφθούμε πως ο πατριωτισμός είναι καθημερινή πράξη από όλους μας. Πολίτες και πολιτικοί να υιοθετήσουμε το πραγματικό νόημα της πολιτικής, ως μια διαδικασία εκπαιδευτική, ως άσκηση ρεαλιστικής και έντιμης διοίκησης και ως ενεργή δράση, για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων μας. Σε όλους εκείνους, που μέχρι σήμερα έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα, το δικό μας κερί οφείλει να είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η υπεράσπιση της Πατρίδας μας και των οικουμενικών και πανανθρώπινων αξιών».

Tο προσκλητήριο νεκρών διαβάστηκε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα από το υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού Ελένη Χαριτωνίδου.

 

Τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γερμανός Γενικός Πρόξενος Walter Stechel, ο Βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Γιώργος Ασλανίδης και ο σύλλογος ΟΥΣΑΚ με τα μικρά του μέλη Στεφανία, Ευδοξία, Στέλλα Τενεκετζή.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον περιβάλλοντα  χώρο του Μνημείου.

 

Ξεχωριστή ήταν στην εκδήλωση η παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Παύλου Μελά και της Αρχιμουσικού Μαρίας Μελίδου, ενώ ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ευκαρπίας «Ουσάκ» με τα μέλη του συμμετείχαν για μια ακόμη χρονιά στην Τελετή Μνήμης των ηρώων της Ευκαρπίας.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Παύλου Μελά Δανιήλ Δηματάκης, ενώ από τη Διοίκηση του Δήμου εκτός από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας,Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωσήφ Αράπογλου και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας Γιώργο Ασλανίδη, παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Σίβης, Κώστας Πάντσης, Δημήτρης Λαλές, οι Εντεταλμένοι Δημήτρης Αθάνατος, Αθανάσιος Λαζαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Γεώργιος Λίλτσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παντελής Νιγδέλης, Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας, μέλη των Διοικήσεων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Ευκαρπίας.