Ξεπουλάνε τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου αποφάσισαν οι συστηματικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank) να αναθέσουν την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων στην εξειδικευμένη διαχειρίστρια εταιρία δανείων doBank. Η εν λόγω εταιρεία θα έχει την αποκλειστική διαχείριση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) των δανείων περισσότερων από τριακοσίων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία φιλοδοξεί να επιβάλλει νέες στρατηγικές για την είσπραξη των δανείων των ΜμΕ με στόχο της επιτάχυνση των ρυθμίσεων.

Η dobank είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνο και διαχειρίζεται δάνεια αξίας 88 δισεκατομμυρίων! Οι Μμε είναι αυτές οι οποίες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα τον καιρό της κρίσης και αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Λόγω της άρνησης των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, παρόλο που είχαν εισπράξει τα χρήματα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, πολλές ΜμΕ έκλεισαν και αρκετοί άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με την ανεργία, αλλά και με την οικονομική καταστροφή. Όσες κατάφεραν να επιβιώσουν, τώρα καλούνται να πληρώσουν δάνεια τα οποία περιέχουν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, αλλά και άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών, και φυσικά χωρίς εκκαθάριση οφειλής.

Δεν αποκλείεται η doBank να εισηγηθεί την πώληση εκατοντάδων δανείων ΜμΕ και οι επιχειρηματίες αυτοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς απαγορεύεται να μάθουν το ακριβές τίμημα το οποίο πλήρωσε ένα fund για να αποκτήσει το δάνειο τους. Επιπλέον, η μεταβίβαση απαιτήσεων των τραπεζών σε Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων – Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις γίνεται μόνο με μια αναγγελία σε εφημερίδα, παρόλο που μεταβιβάζονται προσωπικά δεδομένα του δανειολήπτη, για την κοινοποίηση των οποίων ο δανειολήπτης δεν έχει συναινέσει. Είναι ξεκάθαρο ότι είτε ο δανειολήπτης είναι ιδιώτης, είτε είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι τράπεζες μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις ξεκίνησαν να πιέζουν για είσπραξη τους φτωχούς δανειολήπτες και μετά τις Μμε επιχειρήσεις αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγάλους οφειλέτες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που δεν είναι άλλοι από τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος ζητάει την υποχρεωτική αναφορά του τιμήματος με το οποίο μεταβιβάστηκαν τα δάνεια του δανειολήπτη (ιδιώτη ή επιχείρησης) σε fund και έπειτα, με την μεταβίβαση της απαίτησης της τράπεζας προς τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π.) να επέρχεται εκ του νόμου ΑΠΟΣΒΕΣΗ του χρέους ως προς την τράπεζα, η οποία αποξενώνεται από την απαίτηση της αυτή και κανένα δικαίωμα επ’ αυτής διατηρεί πλέον. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η χορήγηση στους δανειολήπτες εξοφλητικής απόδειξης με την οποία θα καθίσταται σαφές πως από τη στιγμή που μεταβιβάστηκε το δάνειο τους δεν οφείλουν τίποτα απολύτως στην τράπεζα.