Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ενημερώνει τους πολίτες Ετοιμότητα και πρόληψη κόντρα στις πυρκαγιές!

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πανοράματος μια ακόμη συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για την επικαιροποίηση και έλεγχο του σχεδιασμού της αντιπυρικής προστασίας.

Η σύσκεψή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ, του Γ’ Σώματος Στρατού, του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και των εθελοντικών ομάδων, είχε θέμα της την επικαιροποίηση και τον έλεγχο των σχεδίων  πολιτικής προστασίας και κυρίως για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών, με τις πρόσφατες τραγικές απώλειες της φωτιάς στην Αττική αλλά και την τραγική εμπειρία της πυρκαγιάς στο δάσος Σέιχ Σου του 1997.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν ζητήματα αρμοδιοτήτων, συντονισμού των φορέων, ενημέρωσης για τα έργα και τις δράσεις αντιπυρικής προστασίας με βάση τον σχεδιασμό της άνοιξης, τα μέτρα πρόληψης και επιφυλακής, ενημέρωσης του πληθυσμού, μέτρα καταστολής σε περίπτωση εκδήλωσης κινδύνου, ετοιμότητα των χώρων υποδοχής και συγκέντρωσης κοινού κλπ. Στην πολύωρη συζήτηση διαπιστώθηκε ο ικανοποιητικός βαθμός των μέτρων πρόληψης αλλά και η αναγκαιότητα να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης συζητήθηκαν και οι τρόποι καλύτερης και άμεσης ενημέρωσης των πολιτών του δήμου στην περίπτωση που προκύψει στην περιοχή περιστατικό πυρκαγιάς. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της πρόληψης, αλλά και της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής με πρακτικές οδηγίες προστασίας από δασικές ή αστικές πυρκαγιές.

Το κείμενο με τις σχετικές πρακτικές οδηγίες που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ώστε όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι στη μάχη για τη φωτιά. Προλαμβάνει, διδάσκει, αποτρέπει και τελικά σώζει ζωές. Πραγματικά αξίζει!