«Διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία»

Κυρία Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τον τουρισμό μας και ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου.

Κομβικής σημασίας ζήτημα για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου είναι η διαδικασία χορήγησης βίζας.

Δυστυχώς, τη φετινή χρονιά, το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία παρουσιάζει κάμψη, κάτι που καταγράφεται ήδη από τα στοιχεία των αφίξεων του πρώτου εξαμήνου.

Αιτία, φυσικά, δεν είναι μόνο η πτώση της αξίας της Τουρκικής λίρας, αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης βίζας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει θετικά βήματα με τη λειτουργία τριών νέων κέντρων υποδοχής αιτήσεων στο Κουσάντασι, στο Αϊβαλί και το Τσεσμέ, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης βίζας.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, κάνει λόγο για επιπλέον δικαιολογητικά που ζητούνται από Τούρκους τουρίστες προκειμένου να τους χορηγηθεί βίζα, σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού προξενείου.

Επίσης, ανασχετικά ως προς την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία λειτουργεί το γεγονός ότι χορηγείται βίζα μικρής χρονικής διάρκειας.

Το γεγονός αυτό, αποτρέπει τουρίστες από την Τουρκία να επισκέπτονται τη χώρα μας για δύο ή και τρεις φορές μέσα στο χρόνο αφού μετά τη λήξη της βίζας είναι αναγκασμένοι να επαναλάβουν από την αρχή τη διαδικασία της αίτησης για να μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι επισκέπτες από την Τουρκία αποτελούν μια σημαντική παράμετρο της ενίσχυσης των εσόδων από τον τουρισμό στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται ο Κύριος και η Κυρία Υπουργοί

 

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εξωτερικών για να απλοποιηθεί και να καταστεί ελκυστική για τους Τούρκους τουρίστες η διαδικασία χορήγησης βίζας;

2. Προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στη χορήγηση βίζας μεγάλης χρονικής διάρκειας προκειμένου οι επισκέπτες από την Τουρκία να μπορούν να επισκέπτονται διαδοχικά τα νησιά του Αιγαίου χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επαναλάβουν τη διαδικασία αίτησης χορήγησης βίζας;

3. Ισχύουν όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για το γεγονός ότι ζητούνται επιπλέον δικαιολογητικά από τους Τούρκους τουρίστες, πέραν αυτών που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Προξενείου;

4. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, μετά και τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου