Στη φόρα τα άπλυτα των τραπεζών

Οργιάζουν οι φήμες ότι σε λίγες μέρες θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 πρώην στελέχη της τράπεζας Πειραιώς μετά από το πόρισμα το οποίο εκδόθηκε και αποκαλύπτει πολλές παραβάσεις που στοίχισαν στην τράπεζα 150.000.000 ευρώ. Το μόνο που μένει είναι να δούμε σε τι ύψος θα κινηθούν τα πρόστιμα και αν θα υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις και στην τράπεζα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του είδηση, καθώς μέχρι σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δεν έβαζε στο στόχαστρο τις παρανομίες των τραπεζών και έθετε στο αρχείο όλες τις σχετικές καταγγελίες. Με την πίεση όμως των θεσμών αυτό άλλαξε και σήμερα με βαριά καρδιά ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις. Φυσικά, έχουν βγει λυτοί και δεμένοι και διαδίδουν ότι δεν πρέπει να το κάνει αυτό ο Στουρνάρας γιατί δεν έχει την αρμοδιότητα, γιατί ο επικεφαλής της διεύθυνσης Επιθεώρησης Γιώργος Πάσχας επί χρόνια είχε αφήσει απλήρωτο δάνειο 485 χιλιάδων ευρώ και για άλλους λόγους. Τους έχει κακοφανεί ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι τράπεζες για τις παρανομίες τους και μάλιστα να χάσουν και τον μέχρι τώρα προστάτη τους, το Γιάννη Στουρνάρα. Ο Στουρνάρας βλέπει ότι δεν μπορεί να καλύπτει άλλο τις έκνομες ενέργειες των τραπεζών και προκειμένου να σώσει τον εαυτό του θα κάνει, έστω και αργά, αυτό που όφειλε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια: να ακολουθήσει τη νομιμότητα. Ξέρει ότι πλέον έχει χάσει την πολιτική στήριξη που είχε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ με το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαρκή διαμάχη. Έχει μείνει αποκλειστικά μόνος και ποντάρει στην παρέμβαση των ξένων, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί ένα ρόλο και μετά τη λήξη της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το όνειρο του Στουρνάρα ήταν να τον διορίσουν οι δανειστές πρωθυπουργό στην Ελλάδα, όπως έκαναν με τον Λουκά Παπαδήμο. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να έχει απομακρυνθεί αρκετά, οπότε παλεύει για μια άλλη οποιαδήποτε θέση. Οι προσωπικές του φιλοδοξίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην αποκάλυψη και άλλων σκανδάλων των τραπεζών και επιβολή κυρώσεων, αφού θέλει να κάνει το ¨καλό παιδί” στην τρόικα… Τα άπλυτα των τραπεζών είναι πολλά, πάρα πολλά και αν αρχίσουν να βγαίνουν στο φως, δεν θα έχουν σταματημό και τα αλληλοκαρφώματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη, καθώς είναι πασίγνωστο πως οι τραπεζίτες το μόνο που σκέφτονται είναι ο εαυτούλης τους…