Οι τράπεζες διαλύουν την Ευρώπη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολλές φορές έχουμε χαρακτηρίσει τις τράπεζες ως τον μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας και βασικό υπεύθυνο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας τα τελευταία οχτώ χρόνια. Από ότι όμως φαίνεται οι τράπεζες απειλούν να διαλύσουν και άλλες οικονομίες ισχυρών κρατών της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία κ.λπ. Τα δάνεια σκάνε διαρκώς και δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι η χρεοκοπία είναι ένας ορατός κίνδυνος.

Μην ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν το 2008 με τη Lehman Brtothers και έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου άρχιζαν να χαρίζουν χρήματα στις τράπεζες, επιβαρύνοντας τον φορολογούμενο. Έχουμε φθάσει στο σημείο το 2% του παγκόσμιου πλούτου κάθε χρόνο να πηγαίνει στις τράπεζες και να γίνονται οι πολίτες συνεχώς φτωχότεροι. Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν το Financial Stability Board με σκοπό να αποτρέψουν τις μελλοντικές χρεοκοπίες τραπεζών. Φθάσαμε λοιπόν, στο σημείο να αφήνουν ολόκληρες χώρες να καταστρέφονται οικονομικά, μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες! Με αυτόν τον τρόπο αποφασίστηκε να μεταβιβαστούν οι ζημιές των τραπεζών στα κράτη, δηλαδή στους πολίτες, ενώ τα κέρδη παραμένουν αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας που πλέον οι τράπεζες λειτουργούν με μηδενικό κίνδυνο, καθώς αν έχουν ζημίες και πρόβλημα ρευστότητας το κράτος θα πληρώσει τα σπασμένα και αυτές θα μετράνε κέρδη. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες είναι ήδη χρεοκοπημένες και ο μόνος λόγος που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι η κρατική αρωγή. Η διαπλοκή είναι αυτή που κρατάει τις τράπεζες ανοικτές, καθώς η συνέχιση της λειτουργίας τους, εκτός από τις ίδιες ωφελεί το πολιτικό σύστημα. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι τράπεζες είναι ο βασικός χρηματοδότης των κομμάτων, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συνεχιζόμενη πολιτική στήριξης των τραπεζών με κάθε μέσο εις βάρος των λαών, που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα, αν θέλουμε να μην κυριαρχήσει η φτώχεια παντού. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να πληρώνει υπέρογκους φόρους και εισφορές, μόνο και μόνο για να έχουν υπερκέρδη οι τράπεζες και να παραμένουν ανοιχτές εξυπηρετώντας συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν εισπράξει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον και η συνεχιζόμενη λειτουργία τοςυ δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Δυστυχώς, κανένα κόμμα, μεγάλο ή μικρό δεν τολμάει να τα βάλει μαζί τους και να υπερασπιστεί τους εκατομμύρια Έλληνες, που καθημερινά πέφτουν θύματα των παρανομιών πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η χολέρα που λέγεται τράπεζες πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστεί, πριν μολύνει και τον τελευταίο κάτοικο αυτής εδώ της χώρας.