Ερώτηση Ασημακοπούλου – Καλαφάτη για τον ρόλο της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC)

Την αναγκαιότητα συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή υποδομή υπερυπολογιστών αναδεικνύουν με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και ο αν. Τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

 

Ειδικότερα στην ερώτησή τους αναδεικνύουν τη σύσταση κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC), μια νέα νομική και χρηματοδοτική δομή που θα συγκεντρώνει πόρους από 25 ευρωπαϊκές χώρες, θα αναπτύσσει υποδομή υπερυπολογιστών και δεδομένων, και θα στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα, χάρη στη συμμετοχή επιστημόνων, επιχειρήσεων και βιομηχανικών κλάδων. Η κοινή επιχείρηση EuroHPC θα συσταθεί τον Νοέμβριο του 2018 και θα παραμείνει σε λειτουργία έως το τέλος του 2026, ενώ θα έχει προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα προέρχεται κατά το ήμισυ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και κατά το άλλο ήμισυ από τα συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Πρόσθετοι πόροι αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιώτες εταίρους.

 

Επειδή η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στην κοινή επιχείρηση, οι βουλευτές της ΝΔ ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό πώς η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής υποδομής υπερυπολογιστών παγκόσμιας κλάσης θα ενσωματωθεί στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική και με ποιές δράσεις θα συμμετέχει η Ελλάδα στην κοινή επιχείρηση, ποιο θα είναι το ποσό συμμετοχής της και ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης.