Ο αναβαλλόμενος φόρος φέρνει τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και μετά από την πώληση θυγατρικών τους εταιρειών, θα έλεγε κάποιος ότι οι τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Μην ξεχνάμε πως πέρασαν και τα stress tests με επιτυχία, ενώ οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, φέρνουν επιπλέον ρευστό στα ταμεία των τραπεζών. Οπότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ζητήσουν οι τράπεζες χρήματα και να προφασιστούν ότι δεν έχουν τα κεφάλαια που απαιτούνται. Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα δώσει χρήματα στις τράπεζες, έπρεπε να σκαρφιστούν, να δημιουργήσουν ένα λόγο. Και αυτό έκαναν. Θυμήθηκαν τον αναβαλλόμενο φόρο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την κεφαλαιακή στήριξη των εγχώριων ομίλων μετά τις μεγάλες ζημιές που καταγράφηκαν με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) και τις μαζικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες ξεπέρασαν τα 60 δισ. Ευρώ. Έτσι αποφασίστηκε οι τράπεζες να μην πληρώνουν φόρο για τα κέρδη που θα εμφανίζουν έως ότου συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό των περίπου 19 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη ζημία που υπέστησαν.

Οι τράπεζες, όμως υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των δικών τους κεφαλαίων που κρατούν καλά κλειδωμένα στα θησαυροφυλάκια τους, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα χρήσης, με συνέπεια να εκδοθούν νέες μετοχές υπέρ του Δημοσίου και οι λοιποί μέτοχοι να χάσουν πολλά χρήματα. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται ως πιθανότητα, οπότε με πρόσχημα τον αναβαλλόμενο φόρο ανοίγει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ήδη επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών! Με άλλα λόγια απλώς έψαχναν έναν υποτυπώδη λόγο για να ξαναπάρουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, τα οποία με πολύ χαρά θα του δώσει η ελληνική κυβέρνηση, με τις ευλογίες φυσικά της αντιπολίτευσης.

Αυτό το σχέδιο βρίσκει σύμφωνους το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και τον SSM, άρα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί. Θα θέλαμε πάρα πολύ όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες με τον ίδιο ζήλο που βρίσκουν λύση σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, να έβρισκαν λύσεις και για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες τα τελευταία οχτώ χρόνια. Αντίθετα αυτό που κάνουν είναι να δίνουν αφειδώς χρήματα στις τράπεζες και μνημόνια στον ελληνικό λαό. Είναι ξεκάθαρο πως οι πολιτικοί μπορεί να εκλέγονται από τον λαό, αλλά βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον των τραπεζών και φυσικά το προσωπικό τους συμφέρον. Ποιον πραγματικά συμφέρει να έχουν συνεχώς πολλά λεφτά οι τράπεζες; Μα φυσικά τους πολιτικούς, καθώς τα κόμματα είναι αυτά που συνεχίζουν να λαμβάνουν (θαλασσο)δάνεια από τις τράπεζες…