Φωκάς: Ασφυκτικά γεμάτα και με προβλήματα υγιεινής τα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης

Για την πληρότητα των κρατητηρίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τα προβλήματα υγιεινής που υφίστανται έκανε λόγο ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φωκάς. Συγκεκριμένα, με χθεσινή ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή για το φλέγον αυτό ζήτημα, αναφέρθηκε τόσο στις ελλιπείς προϋποθέσεις για τη σωστή και νόμιμη λειτουργία των κρατητηρίων Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όσο και στους όρους υγιεινής και ασφάλειας που ασφαλώς και δεν τηρούνται.

 

Ο κ. Φωκάς επισημαίνει μάλιστα ότι αρκετές φορές παραβιάζεται και η χωρητικότητά τους, αφού κρατείται μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων από αυτούς που προβλέπονται στο δυναμικό τους σύμφωνα με την έκτασή τους. Επιπλέον, κατά παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 141/1991 σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν Υπηρεσίες που δεν ορίζουν φρουρά κρατητηρίων ή ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατουμένων δεσμοφύλακα – βοηθό δεσμοφύλακα, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 66 και 67 του Π.Δ. 141/1991. Παράλληλα, σε άλλη ερώτησή του θίγει και το θέμα της αστυνόμευσης με ελλιπή μέσα, καθώς και τον μη επαρκή αριθμό προσωπικού αστυνομικών στον νομό Θεσσαλονίκης.

 

Πιο συγκεκριμένα, διερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

– Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την έλλειψη κρατητηρίων και για τους κινδύνους που εγκυμονούν;