Στη μάχη με τις φλόγες οχήματα και προσωπικό του δήμου Νεάπολης-Συκεών

¨ Άμεση κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δασική έκταση του Φιλύρου σήμερα τα ξημερώματα ¨ Σίμος Δανιηλίδης: Αποτράπηκαν τα χειρότερα   

 

Σε πλήρη ετοιμότητα για μια ακόμη φορά βρέθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σπεύδοντας με οχήματα και προσωπικό προς αποφασιστική ενίσχυση της προσπάθειας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δασική έκταση του οικισμού του Φιλύρου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στις 2:15΄ τα ξημερώματα σε δενδρόφυτη πλαγιά στο ύψος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού και σε μικρή απόσταση από αυτό, στα όρια του οικισμού του Φιλύρου του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με τον οικισμό των Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελούμενη από 21 οχήματα και 45 πυροσβέστες, στο έργο των οποίων συνέδραμαν τα δυο πυροσβεστικά οχήματα και οι δύο υδροφόρες του δήμου Νεάπολης-Συκεών και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και της εθελοντικής ομάδας ΕΔΟΜΑΚ, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο και να κατασβηστεί στις 5:15΄ τα ξημερώματα.

Από την πρώτη στιγμή που ο δήμαρχος Σίμος-Δανιηλίδης ενημερώθηκε για την έκρηξη της πυρκαγιάς έσπευσε αμέσως στην περιοχή, δίνοντας ταυτόχρονα εντολές για την κινητοποίηση του δημοτικού μηχανισμού.

«Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν μια δύσκολη αποστολή λόγω των συνθηκών και των ισχυρών ανέμων, που αν δεν ετίθετο άμεσα υπό έλεγχο θα μπορούσε να στραφεί και να επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές και να δημιουργήσει άλλους κινδύνους. Η άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση όλων έφερε αποτέλεσμα και απέτρεψε τα χειρότερα, και δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους εθελοντές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης για το γρήγορο και αίσιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τονίζει, «η υπόθεση της προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων, και οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», καλώντας για μια ακόμη φορά τους πολίτες «να στελεχώσουν τις εθελοντικές ομάδες αλλά και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή τους».

 

Ειδοποίηση κατοίκων

Από τους πρώτους που κατέφθασαν στο σημείο ήταν και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, ο οποίος ειδοποίησε τάχιστα τους ενοίκους των παρακείμενων στο φλεγόμενη έκταση κατοικιών προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την απομάκρυνσή τους από το σημείο σε περίπτωση που η πυρκαγιά άλλαζε κατεύθυνση και στρεφόταν προς τις κατοικίες τους.

Όπως αναφέρει ο κ.Σιμητόπουλος, στην περιοχή εκείνη την ώρα επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως ακόμη και πάνω από επτά μποφόρ, με κίνδυνο οι φλόγες να στραφούν από το μέτωπο του Ασβεστοχωρίου προς το Φίλυρο ή τα Πεύκα και να απειλήσουν κατοικημένες ζώνες που βρίσκονται κατά μήκος της οδού Ακροπόλεως στα όρια με τη δασική έκταση