Γιατί όλοι σιωπούν για την ανάπτυξη;

Τα τελευταία χρόνια, ενώ όλοι συμφωνούν ότι είναι μονόδρομος να πορευθεί η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Αντί όμως να γίνεται ένας διάλογος για το πως θα γίνουν επενδύσεις και πως θα βρει ο κόσμος δουλειά, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να βάζουν ως πρώτο θέμα τα “κόκκινα” δάνεια και τις τράπεζες. Απεργάζονται σχέδια επί σχεδίων για να αντιμετωπίσουν τα “κόκκινα” δάνεια και πως θα δώσουν χρήματα στις τράπεζες.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης μας ανακοινώνουν συνεχώς το τι θα κάνουν για τα “κόκκινα” δάνεια τη στιγμή που η χώρα θέλει να γίνουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων για να αλλάξει η κατάσταση. Όταν οι ξένοι δεν βλέπουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός, να έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τότε πως θα αποφασίσουν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα; Το μόνο που βλέπουμε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να συναντιέται συχνά πυκνά με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και να υπόσχεται ίση μεταχείριση σε τράπεζες και δανειολήπτες, τη στιγμή που ο δανειολήπτης είναι στο έλεος των τραπεζών πώς μπορεί να γίνεται λόγος για ίση μεταχείριση. Δεν γνωρίζει ο αξιότιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί καμία ρύθμιση, παρά μόνον προς το συμφέρον των τραπεζών.

Τόσο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση παραπλανούν τον κόσμο εστιάζοντας στα “κόκκινα” δάνεια και δεν λεν κουβέντα για την ανάπτυξη. Τα μηνύματα που στέλνονται προς τα έξω δεν βοηθούν την κατάσταση, καθώς αυτό που λαμβάνουν οι υποψήφιοι επενδυτές είναι ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις επιμένουν να διασώζουν τις τράπεζες εις βάρος της πραγματικής οικονομίας αδιαφορώντας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Όταν οι υποψήφιοι επενδυτές βλέπουν τις εταιρείες στην Ελλάδα να μεταναστεύουν συνεχώς στην Βουλγαρία, χωρίς η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ανακοινώνει κίνητρα επιστροφής, τότε γιατί να μην πάνε κατευθείαν στην Βουλγαρία; Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη σημερινή κατάσταση είναι δεδομένη. Η ευθύνη όμως της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας είναι εξίσου μεγάλη, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την κατάσταση και να περάσει η χώρα επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης. Από ότι φαίνεται, όμως, συμφέρει στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διατηρούν την πολιτική της φτώχειας και συγχρόνως να ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζουν τη δική τους χρηματοδότηση μέσω των θαλασσοδανείων…