«Η ιστορική αλήθεια εμπόδιο στον φασισμό…»

♦ Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί ♦ Σ.Δανιηλίδης: Πηγή έμπνευσης η θυσία των ηρώων

 

Την ανάγκη της αέναης μεταλαμπάδευσης της ιστορικής αλήθειας σε όλες τις επερχόμενες γενιές, της αλήθειας που φωτίζει τους αγώνες κατά του φασισμού και του ολοκληρωτισμού για την εδραίωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ο εορτασμός της επετείου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για 23η συνεχή χρονιά.

Στο προσκλητήριο που σήμανε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, ανταποκρίθηκαν δεκάδες σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου διαφορετικές γενιές απέτισαν από κοινού φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης οι οποίοι, 74 χρόνια πριν, έδωσαν το σύνθημα της απελευθέρωσης της πόλης. Η σεμνή εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1997 σε μέρος που επί χρόνια αποτέλεσε τόπο εκτελέσεων αγωνιστών. Ιδιαίτερο χρώμα προσέδωσε η απόδοση τραγουδιών από μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, τα οποία ερμήνευσαν η Ανίλα Τέλι και ο Χρήστος Στόικος.

«Οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης δεν πεθαίνουν ποτέ όσο τους θυμόμαστε και όσο πολεμάμε τη λήθη. Και εάν η αλήθεια καταφέρει να βάλει στην άκρη τη λήθη τότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της χώρας μας, για το μέλλον των παιδιών μας και των επερχόμενων γενεών ώστε να μη ζήσουν τις φρικαλεότητες που έζησαν οι πρόγονοί μας την περίοδο του ’41-’44», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

 

«Επίκαιρα τα διδάγματα της ηρωικής περιόδου…»

«Ο δήμος μας προχώρησε στη θεσμοθέτηση τους εορτασμού αυτής της επετείου πριν 23 χρόνια πιστεύοντας ότι η μνήμη των ιστορικών αυτών ορόσημων πρέπει να παραμείνει άσβεστη φλόγα που θα φωτίζει το δρόμο της κοινωνίας και του λαού, ιδιαίτερα των νέων που θα γνωρίζουν και θα αντλούν έμπνευση από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Και είμαστε υπερήφανοι που αυτή η επιμονή μας βρίσκει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους αποδέκτες και συμμέτοχους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, κάνοντας ειδική αναφορά στον αείμνηστο πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Κώστα Μητσόπουλο, με τη στενή συνεργασία του οποίου «στήθηκε» το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, και στον προσφάτως εκλιπόντα δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Δαλάτση, που τα τελευταία χρόνια αναβάθμισε την ήδη θεσμοθετημένη εκδήλωση τιμής και μνήμης απλώνοντάς την ευρύτερα στην κοινωνία και τις σχολικές κοινότητες.

«Θα είμαστε ανάξιοι απόγονοι των αγωνιστών και ηρώων, που εκτελέστηκαν σ’ αυτό εδώ τον ιερό τόπο τραγουδώντας την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική υπερηφάνεια αν δεν καταφέρουμε να συντρίψουμε το φασισμό, που εκκολάπτεται πάντα σε συνθήκες κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης. Κάνοντας μια λεπτομερή αναφορά στα γεγονότα της εποχής, τόνισε ότι «τα διδάγματα εκείνης της ηρωικής περιόδου παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας και ο λαός μας», καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μεταλαμπαδεύσουν την ιστορική γνώση και την αλήθεια στους μαθητές και τους νέους ώστε «ποτέ ξανά στο μέλλον να μην κληθούν οι κοινωνίες να βαδίσουν στα σκοτεινά και πέτρινα μονοπάτια του φασισμού».