59ο ΦΚΘ: Καλωσορίζουμε τον Χρήστο Δήμα και τις 4 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του

Τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα, που κυκλοφόρησαν μετά από χρόνια σε μορφή ανθολογίας και με τον τίτλο  «Τέσσερα», θα προβληθούν τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 και με ώρα έναρξης 21.30, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο των προβολών του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ΄΄Από την πλατεία Αριστοτέλους και το λιμάνι στη Σταυρούπολη και τις Συκιές΄΄.

Οι ταινίες είναι ενταγμένες στην ενότητα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και στην κατηγορία Ελληνικός Queer Κινηματογράφος (Greek  Queer Cinema), ένα μεγάλο αφιέρωμα σε μια παραγνωρισμένη όψη του ελληνικού σινεμά, το οποίο διανύει έξι δεκαετίες ανατρεπτικής εικονογραφίας. Πρόκειται για ταινίες που αποκαλύπτουν ένα τολμηρό σύνολο δημιουργών, οι οποίες δεν έφταναν ποτέ στους θεατές και σε έναν βαθμό είχαν μιλήσει περισσότερο στους άμεσα ενδιαφερόμενους παρά στο ευρύ κοινό, αν και πολλές από αυτές είχαν τιμηθεί στα διεθνή φεστιβάλ. Το αφιέρωμα έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Κυριακός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το δημιουργό των ταινιών, Χρήστο Δήμα, ο οποίος πέρα από τη σημαντική φιλμογραφία του στον Κινηματογράφο, έχει κάνει εξαιρετικές δουλειές στην τηλεόραση (συνεργάστηκε με τον Πάνο Κοκκινόπουλο στις γνωστές σειρές Κόκκινος Κύκλος και 10η Εντολή) και στο θέατρο (συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Δημήτρη Μαυρίκιο, Στάθη Λιβαθινό, Δημήτρη Τάρλοου, Τάκη Τζαμαργιά, Ρούλα Πατεράκη, Σύλβια Λιούλιου, Λαέρτη Βασιλείου, Μαριάννα Τόλη, κα).

Ο μεγαλωμένος στην Ελευσίνα Χρήστος Δήμας είχε ομολογήσει σε παλιότερη συνομιλία του ότι «αυτό που με τράβηξε στην τέχνη, ήταν η υποψία ότι θα μπορούσα να φτιάξω μια τέτοια μαγική εικόνα σαν αυτή που είχα δει για πρώτη φορά στην πρώτη θέαση του “WEST SIDE STORY” σε βιντεοκασέτα. Οι SHARKS να χορεύουν στους δρόμους και να απλώνουν τα χέρια και τα πόδια τους σε μια μαγική χορογραφία. Και αυτή η εικόνα εξακολουθεί να με στοιχειώνει… »

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Θα γινόμουν εργάτης στην Χαλυβουργική. Έγινα σκηνοθέτης. Έκανα την μικρή ή μεγάλη μου υπέρβαση. Πληρώνω τους λογαριασμούς μου κάνοντας αυτό το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ο καθένας κάνει μια δουλειά. Ο κριτικός την κριτική του, ο σκηνοθέτης την ταινία του, ο θεατής τη θέαση του. Σεβαστές οι απόψεις και οι κρίσεις. Αν όμως ξέρω κάτι είναι πως δεν έχω δώσει καμία υπόσχεση σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό μου. Μέσα μου τα έχω βρει…»

 

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 4 ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Ένας ουρανός γεμάτος αστέρια / A Sky Full of Stars

Ελλάδα 1995, Έγχρωμο 20΄́

Έντεκα μικρές ιστορίες ενός νέου που είναι φορέας του AIDS. Κάθε μία από αυτές αποτελεί μια ιδιαίτερη και αυτόνομη ματιά: Ο διάλογος με τη γιατρό, ένας πρώην εραστής, το πάρτι γενεθλίων του, οι μοναχικές νύχτες, η συνομιλία με τη μητέρα του. Μια ταινία που δίνει το στίγμα της πορείας αυτού του ανθρώπου μέσα στην αρρώστια.

 

Σενάριο: Χρήστος Δήμας.

Φωτογραφία: Γιώργος Ζαραφωνίτης.

Μοντάζ: Μαρία Νταουντάκη.

Μουσική: Αλέξης Βουραζέλης, Χρήστος Δήμας.

Παραγωγοί: Χρήστος Δήμας.

Ηθοποιοί: Μπάμπης Γιωτόπουλος, Παναγιώτης Ζαγανιάρης, Έρση Μαλικένζου, Ρούλα Θεολόγου.

Επικοινωνία: Χρήστος Δήμας, chdimas99@yahoo.com.

 

Tender

Ελλάδα 1997, Έγχρωμο 12 ́

H Tender αναζητά τρυφερότητα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.

 

Σενάριο: Χρήστος Δήμας.

Φωτογραφία:  Χρήστος Ασημακόπουλος

Μοντάζ: Aλέξης Πεζάς

Παραγωγοί: Χρήστος Δήμας

Ηθοποιοί: Βίκυ, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Σεραφείμ Κράνης, Θανάσης Λίγγος, Μάκης Πέππας, Παντελής Παγουλάτος.

Επικοινωνία: Χρήστος Δήμας, chdimas99@yahoo.com.

 

Ανάσα | Breath

Ελλάδα 1998, Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο 21΄

Mια μικρού μήκους ταινία, τέσσερα αποσπάσματα, ένας αποχαιρετισμός, στoν εραστή, στη μητέρα, στην ανάσα που αφήνει πίσω μια ποιητική μέθεξη πάνω στο θέμα της θλίψης, του θανάτου και του έρωτα.

 

Σενάριο: Χρήστος Δήμας

Φωτογραφία: Joseph Graham, Sandy Anderson, Ηλίας Κωνσταντακόπουλος

Μοντάζ: Sharon Franklin

Παραγωγοί: Χρήστος Δήμας, Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Bill Parker, Joseph Graham

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ, fanfilmpro@gmail.com, Altar Boy Production

Ηθοποιοί: Leon Acord, Paul Gerrior, Janet Keller, Erik Kever Ryle, Christoph Schmid, Henry Shrere.

Επικοινωνία: Χρήστος Δήμας, chdimas99@yahoo.com

 

Αμερικάνος | Amerikanos

Ελλάδα 1999, Έγχρωμο 23 ́ 

Ο Τόνι, ένας Έλληνας μετανάστης, έρχεται στο Σαν Φρανσίσκο κυνηγώντας το «άλλο» αμερικανικό όνειρο.

 

Σενάριο: Χρήστος Δήμας.

Φωτογραφία: Kev Robertson, Ευγένιος Διονυσόπουλος.

Μοντάζ: Sharon Franklin

Παραγωγοί: Θάνος Αναστόπουλος.

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ, fanfilmpro@gmail.com, Στέλλα Θεοδωράκη.

Ηθοποιοί: Χρήστος Δήμας, Kathryn Trask, Birdie-Bob Watt, Paul Gerrior, Maurita Dunphy.

Επικοινωνία: Χρήστος Δήμας, chdimas99@yahoo.com.

 

 

 

Ο Σκηνοθέτης

O Χρήστος Δήμας γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1969. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε τα σεμινάρια κινηματογραφίας Sources στη Φινλανδία και την Ολλανδία. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτης στην Αμερική και σε ταινίες μεγάλου μήκους γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στη σειρά του ALPHA ΤV Κόκκινος Κύκλος σε συνεργασία με τον Πάνο Κοκκινόπουλο. Έχει συγγράψει τα βιβλία Βερόνικα (1993), Ακροβάτες του κήπου (1995) και Ανάσα (2008).

Φιλμογραφία

1995 Ένας ουρανός γεμάτος αστέρια (μμ)

1997 Tender (μμ)

1998 Ανάσα (μμ)

1999 Αμερικάνος (μμ)

2002 Ακροβάτες του κήπου

2009 Nήσος

2012 Poker Face

2013 Ακάλυπτος

2015 Amore Mio

 

 

59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 1-11 Νοεμβρίου 2018, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού – Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Ο Δήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, το Τμήμα Πολιτισμού και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας Ιωσήφ Αράπογλου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ και ο Πρόεδρός της Παντελής Αδαμούδης, προσκαλούν το κοινό από όλη την πόλη να παρακολουθήσει από τη Δευτέρα 5 έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, τις ταινίες που θα προβληθούν στο Δήμο Παύλου Μελά.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ»

Ένας εμβληματικός χώρος του Δήμου Παύλου Μελά, που φέρει το όνομα του Δημάρχου Χρήστου Τσακίρη, ο οποίος άλλαξε τη Σταυρούπολη, τη δεκαετία του ΄80.

Φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές, παιδείας, αθλητισμού, περιβαλλοντικές, έμπνευση και δημιούργημα του Αρχιτέκτονα Γιώργου Αθανασόπουλου, με πληθώρα ποιοτικών επεμβάσεων αστικής ανάπλασης στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης, Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Πλατεία Ελευθερίας, Πάρκο οδού Σόλωνος, Πλατεία οδού Εδέσσης, αναμόρφωση του Δημαρχείου και πολλές άλλες ποιοτικές επεμβάσεις αστικού σχεδιασμού.

Το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ» βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα στην οδό Λαγκαδά 221, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, πολύ κοντά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά.

Έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 266 καθήμενους σε εξώστη και πλατεία.

Η πρόσβαση στo Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).

 

Info

Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» Δήμου Παύλου Μελά

(Λαγκαδά 221, τηλ. 2313 302833, 834, 835)

Γενική είσοδος: 5 €.

Κάρτα μέλους CineκάρταF: 2 €.

Ισχύουν οι διαπιστεύσεις, οι προσκλήσεις, τα κουπόνια προβολών.

Τα εισιτήρια θα εκδίδονται στους αντίστοιχους χώρους, πριν από την έναρξη των προβολών.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ:

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

›ΙΟΥΛΙΟΣ 2016: Ο έμπειρος κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΚΘ, συναντά τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του μεταφέρει το καλλιτεχνικό του όραμα για ένα Φεστιβάλ όλης της πόλης.

›ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016: Ο Δήμαρχος καλωσορίζει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου με πρωτοβουλία της Ελίζ Ζαλαντό και του Ορέστη Ανδρεαδάκη, προβάλλεται  σε μια τεράστια οθόνη, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Παύλου Μελά, η ταινία «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρούκς.

›ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: Το 19ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει δυτικά και αποφασίζεται η προβολή τμήματος του προγράμματός του (επτά συνολικά ταινίες τεκμηρίωσης) στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο των Ειδικών προβολών Ντοκιμαντέρ Doc in Town.

›ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017: Στο πλαίσιο του 58ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των Film in Town, προβάλλονται και δυτικά της πόλης, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, πέντε συνολικά ταινίες, από την Τρίτη 7 έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 με μοναδικά αφιερώματα σε τρεις εξαιρετικούς δημιουργούς του σινεμά.

›ΜΑΡΤΙΟΣ 2018: Το επετειακό 20ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είναι η ευκαιρία να επισημοποιηθεί η συνεργασία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Δήμο Παύλου Μελά. Από τις 3 έως τις 10 Μαρτίου το κοινό ένιωσε τον παλμό της διοργάνωσης με την προβολή 11 συνολικά ντοκιμαντέρ στο Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη. Μάλιστα δύο από τις ταινίες που προβλήθηκαν στη Σταυρούπολη, βραβεύτηκαν και συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ «Ευχαριστούμε για τη βροχή» σε σκηνοθεσία Julia Dahr, και «Ένα δέντρο θυμάται» του Κώστα Φόλλα.

›ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018: Η σχέση δυναμώνει καθώς με την ευκαιρία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι το καταξιωμένο Φεστιβάλ θα ταξιδέψει από την πλατεία Αριστοτέλους & το Λιμάνι, στη Σταυρούπολη με 12+1 ταινίες και αφιερώματα.

 

ΤΕΛΛΟΣ ΦΙΛΗΣ: ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ Η΄ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ

Τον Μάρτιο του 2018, γιορτάσαμε στο Χρήστος Τσακίρης τον ΄΄περιπετειώδη κόσμο του ντοκιμαντέρ΄΄ και κατά γενική ομολογία αυτός που μας βοήθησε να σταθούμε αξιοπρεπώς στην πρόκληση της συνεργασίας με έναν διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικό θεσμό, είναι ο προγραμματιστής Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Τέλλος Φίλης. Με μοναδική ευγένεια και σεβασμό στους δημιουργούς και το κοινό, μας μύησε στο περιεχόμενο των ταινιών που επέλεξε το Φεστιβάλ να προβληθούν στο Δήμο Παύλου Μελά και έδωσε νόημα και αξία στη διαδικασία του διαλόγου (ερωτήσεις – απαντήσεις) με τους συντελεστές των ταινιών.

Τον υποδεχόμαστε και πάλι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και με μια απορία: Ο κύριος Τέλλος Φίλης, θα είναι στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, φιλοξενούμενος ή οικοδεσπότης;