Κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας

Όσο λιγοστεύει ο χρόνος προς τις εκλογές, τόσο πιο πολλές θα είναι οι φιλολαϊκές τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και τις αντιπολίτευσης με σκοπό να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού. Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και να μην πιστεύει αυτά που του λένε οι επαγγελματίες πολιτικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης πρόσφατα δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν αποδειχθεί μακροχρόνιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει πλέον ζήτημα με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχαν συνυπολογιστεί οι απώλειες των τραπεζών από την εκκαθάριση των δανείων αυτών. Και συνεχίζει ο κ. Βορίδης λέγοντας: “Παραμένω υπέρμαχος της απευθείας διαπραγμάτευσης των δανειστών με τις τράπεζες και της νομοθετικής ρυθμίσεως, όπου χρειάζεται, προκειμένου να θωρακιστεί νομικά ένας τέτοιος συμβιβασμός. Προφανώς όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς αποτελεί έναν από τους λόγους της μη χρηματοδοτήσεως των ελληνικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς και στον τομέα αυτό, η κυβερνητική ανικανότητα κοστίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης, σε απώλεια εισοδημάτων, σε απώλεια θέσεων εργασίας”.

Αυτά, λοιπόν, υποστηρίζει το κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με αποκλειστικό σκοπό να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει για άλλη μια φορά το λαό πώς δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για τους δανειολήπτες. Αν όντως, εννοούσε αυτά που λέει ο κ. Βορίδης, τι τον εμπόδιζε αυτόν και τις κυβερνήσεις που συμμετείχε να τα κάνει πράξη; Κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξίσου αδιαφορούσαν για τους δανειολήπτες και νομοθετούσαν συνεχώς υπέρ των τραπεζών; Πού ήταν τότε ο κ. Βορίδης και το όψιμο ενδιαφέρον του;

Θυμίζουμε ότι ο Μάκης Βορίδης θεωρεί σωστό να δίνεται ασυλία στα στελέχη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, όπως έγινε με το άρθρο 78 του επενδυτικού νόμου, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Στουρνάρα. Ο κ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει απιστία από τη στιγμή που τα θαλασσοδάνεια δόθηκαν σύμφωνα με… τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με αυτούς που αποφάσισαν τα δάνεια και φυσικά ούτε με την τροπολογία, με την οποία ουσιαστικά οι κυβερνώντες υπό την ανοχή και τη στήριξη της τρόικας γλιτώνουν από τη φυλακή τους τραπεζίτες ως αντάλλαγμα για τα θαλασσοδάνεια που τους πρόσφεραν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος και πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Δανειοληπτών κ. Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε σχετικά: “Τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση θα ακούσουμε πολλά ωραία λόγια. Θα αγαπήσουν ξαφνικά τους δανειολήπτες και θα υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια. Από έργα όμως, δεν έχουν τίποτα απολύτως να επιδείξουν. Η κοροϊδία όχι μόνο δεν θα περάσει, αλλά θα εξαγριώσει και τους ψηφοφόρους, οι οποίοι πλέον, δεν τρώνε κουτόχορτο…”.