ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 – ΜΗΝΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Ο Νοέμβριος αποτελεί το Μήνα Στοματικής Υγείας και κάθε χρόνο κορυφώνονται οι ενημερωτικές δράσεις σε θέματα στοματικής υγείας και η προβολή του προγράμματος στο κοινό.

Το μήνυμα του εορτασμού για το 2018 είναι: « Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου».

Στα πλαίσια του Μήνα Στοματικής Υγείας, το Δ.Σ. του Ο.Σ.Θ. αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση δωρεάν εξετάσεων ασθενών στα ιατρεία  των Οδοντιάτρων του Νομού Θεσσαλονίκης, από τις 19 έως τις 30 Νοεμβρίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες  και σε ημέρες και ώρες που θα καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με  τον Οδοντίατρο, που προαιρετικά συμμετέχει στην δράση αυτή. Αυτές οι δωρεάν εξετάσεις σκοπό έχουν τον εντοπισμό, την διάγνωση και την πρόληψη τυχόν προβλημάτων και  την ενημέρωση του ασθενούς.

Επίσης στις 22 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με σκοπό και θέμα την προαγωγή της στοματικής υγείας και της σωστής στοματικής υγιεινής και φροντίδας. Παιδοδοντίατροι της πόλης μας θα πραγματοποιήσουν σχετικές ομιλίες, που θα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και νέους, αλλά και στους γονείς τους.

Τέλος στις 24 Νοεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους (γωνία με Τσιμισκή), θα υπάρχει στάντ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και θα δίνονται οδηγίες στον διερχόμενο κόσμο για την καλή στοματική υγιεινή και την στοματική υγεία γενικότερα.

Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι, που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές. Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα -φλεγμονές),  που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για ελλιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κλπ. Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος, που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας.

Σύμφωνα με την FDI (Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία):

 • Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα νοσήσουν από κάποια ασθένεια από το ευρύ φάσμα των στοματικών ασθενειών, που ξεκινούν από την τερηδόνα, τις περιοδοντικές νόσους και τη φθορά των δοντιών και φθάνουν ως τον καρκίνο του στόματος.
 • Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη.
 • 60% – 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα.
 • Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.
 • Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την 4η συνηθέστερη θέση εντόπισης των καρκίνων.
 • Ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζονται οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου, χρήση καπνού και αλκοόλ.
 • Το 5% -10% των δημόσιων δαπανών για την υγεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.
 • Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία.
 • Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη. Περίπου 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό – μέσο εισόδημα.
 • Αν και στις αναπτυγμένες χώρες, η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη, τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη επιβαρύνουν μια σειρά χρόνιων νόσων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στοματικές ασθένειες.
 • Η χρήση του καπνού, είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές από όλες τις περιοδοντικές νόσους. Αυτές οι μορφές των ασθενειών συνδέονται άμεσα με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τους πρόωρους τοκετούς, τα ελλιποβαρή νεογνά και άλλα ζητήματα υγείας.
 • Η στοματική υγεία έχει, επίσης, τεράστιες συνέπειες στη γενική υγεία και σε άλλα θέματα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και διαταραχές σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ομιλία και ο ύπνος.
 • Η οδοντιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής, γίνεται σε ατομικό επίπεδο, μέσω της πρόληψης, της συνήθειας του σχολαστικού βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων.

 

Με τιμή για το Δ.Σ.

 

O Πρόεδρος                                                                       Ο  Γεν. Γραμματέας

Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης                                                 Βασίλειος Μυλωνάς