ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ

Εσύ τι θα κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα;

 

Το Νόησις , ένας Φορέας Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας με πολυθεματικές ψυχαγωγικές δράσεις, σας προσκαλεί , να γνωρίσετε τις ποικίλες δραστηριότητές του που συμβαίνουν την περίοδο των γιορτών!

Νόησις

Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία! 

Ο πρώτος αυτός παράξενος σεισμογράφος, ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια, μια από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου, δεν είναι απλώς εκθέματα που μας ταξιδεύουν στις απαρχές του παγκόσμιου πολιτισμού: Στην Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία. Διηγούνται ιστορίες ανθρώπων που προσπάθησαν με τη δημιουργικότητα και την επιμονή τους να κάνουν τη ζωή μας , καλύτερη.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, παρουσιάζονται μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα, που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία και ενισχύουν ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Τα σημαντικότερα επιστημονικά πεδία, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Ιατρική, η Μηχανολογία η Αστρονομία κ.ά παρουσιάζονται στο Νόησις, μέσα από εκθέματα τεσσάρων βασικών θεματικών ενοτήτων:

Ταξίδι στην Αρχαία Κίνα

Ο κινεζικός πολιτισμός έχει να επιδείξει πολλά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα των φυσικών επιστημών και τη μηχανική. Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, ερεύνησαν τον μαγνητισμό και υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την ακριβή τιμή του λόγου της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του. Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση του ορείχαλκου και του σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα, το πρυμναίο πηδάλιο, ήταν όλες, ανεξαιρέτως, εφευρέσεις των Κινέζων.

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες κινεζικές εφευρέσεις, μέσα από τις εξής θεματικές ενότητες:

Αστρονομία και Μέτρηση του Χρόνου

Οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ μελετούσαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται συνδυασμός σεληνιακού και Γρηγοριανού ημερολογίου.

Ναυσιπλοϊα και Προσανατολισμός

Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοϊας, είναι η πυξίδα, η σημαντικότερη ίσως εφεύρεση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου και της  διεθνούς οικονομίας

Υφαντουργία και Κέντημα

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι κατασκεύασαν μετάξι πριν από 6000-7000 χρόνια, ενώ από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται στην Έκθεση.

Κατασκευή Χαρτιού και Εκτύπωση

Στην έκθεση «Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης Τεχνολογίας» παρουσιάζονται όλα τα στάδια κατασκευής και εκτύπωσης χαρτιού καθώς και η τέχνη της τυπογραφίας. Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Έκθεση,  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.

.

Διάρκεια έκθεσης
Από 29/9/2018 μέχρι 30/6/2019

Ας κάνουμε τους Κινέζους! Στο πλαίσιο της έκθεσης μία μέρα μετά την Πρωτοχρονιά (2.1.2019) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό εργαστήρι κατασκευών, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι δύο ώρες και θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό lobby του Νόησις.

Επιστήμονας από τζάκι και Χριστούγεννα με τους Peiramatistas

Οι Peiramatistas του Νόησις συμπληρώνουν φέτος πέντε χρόνια δράσης! Μηχανολόγοι από …κούνια φέτος συνδυάζουν εργαστήρια STEM – φυσικών επιστημών με το tinkering τη νέα τάση στη βιωματική και δημιουργική εκπαιδευτική πρακτική  δηλαδή αυτοσχέδιες κατασκευές με διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης.!  Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα εργαστήρια φυσικών επιστημών Peiramatistas, παρουσιάστηκαν ως καλή εκπαιδευτική πρακτική στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Για να ξαναφτιάξουμε στο σχολείο»

Φέτος τα Χριστούγεννα , την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 13.00 και την Τετάρτη στις 26 Δεκεμβρίου στις 12 για 60 λεπτά οι Peiramatistas θα σας μετατρέψει στα …ξωτικά του Αη Βασίλη και θα κατασκευάσετε μόνοι σας δώρα για όλους! To ανοιχτό εργαστήρι κατασκευών μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδιά προνηπίων έως και Β Δημοτικού.

Και αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετό για να συμπληρώσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα μέσα και έξω από το σπίτι σας, έρχεται ξανά φέτος τα Χριστούγεννα στο Νόησις ο Επιστήμονας από …τζάκι , ένα εργαστήρι πειραμάτων και κατασκευής στολιδιών για παιδιά από Β έως και Ε Δημοτικού (Σάββατο 22/12 στις 12.00, Κυριακή 23/12 στις 17.00, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 12 στις 12 το μεσημέρι και Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στις 12.

Και για περισσότερη επιστημονική μαγεία την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στις 12.30 και στις14.30 όπως και την Κυριακή στις 30.12 στις 12.30 και στις 14.00 γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα του Επιστήμονα.

Χορός, τραγούδι μουσική κάτω από τα…άστρα

Φέτος τα Χριστούγεννα , το Νόησις βάζει τα γιορτινά του!

  • Στο Πλανητάριο, μια από τις μεγαλύτερες ,φαντασμαγορηκότερες, οθόνες στη Ν.Α Ευρώπη προβάλλεται η ταινία «το Άστρο των Χριστουγέννων» ,για παιδιά 10 ετών και πάνω
  • Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου υποδεχόμαστε στις 13.30 τις χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων του 1ου Ν Ραιδεστού και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
  • Στις 26 Δεκεμβρίου (Τετάρτη) στις 17.00 και στις 28 Δεκεμβρίου (Παρασκευή) στις 17.00, παρουσιάζεται η μουσική παράσταση Avanti Maestro (με είσοδο 3 ευρώ)
  • «Του ουρανού τα παραμύθια», λέγεται η παρουσίαση που γίνεται για μαθητές του Δημοτικού το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στις 18.00 (είσοδος ελεύθερη με κουπόνια προτεραιότητας από τα ταμεία του Νόησις στις 14.00 την ιδια μέρα)
  • «Το ποντικάκι που ήθελε να πιάσει το πιο λαμπρό αστέρι του κόσμου», είναι μια απίστευτη ιστορία που θα διηγηθούν… κούκλες την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου στις 17.00, για παιδιά ηλικίας από 3 ετών έως 8 χρονών. (είσοδος ελεύθερη με προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση θέσεων)