Τα δάνεια κάνουν κύκλους όπως η ζωή…

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πριν λίγα χρόνια το ελληνικό κράτος χάρισε στις τράπεζες 50 δισεκατομμύρια ευρώ με σκοπό να ανακεφαλαιοποιηθούν και να μην κλείσουν. Τα χρήματα αυτά ήταν του ελληνικού λαού και δόθηκαν στις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι σήμερα ουδείς μας έχει πει πόσα και ποια κόκκινα δάνεια πληρώθηκαν με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας δανειολήπτης ξανά και ξανά το ίδιο δάνειο. Σήμερα η αξία των 50 δις είναι μόλις 789 εκατομμύρια. Πρόκειται για υποαξία που φτάνει στο 98%. Το ΤΧΣ, λοιπόν, αποχωρεί από τις τράπεζες έχοντας χάσει σχεδόν το σύνολο των χρημάτων των φορολογουμένων που επένδυσε. Το ΤΧΣ αποφάσισε να απεμπλακεί από τις τράπεζες μέσω placement και ότι δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με άλλα λόγια η ανακεφαλαιοποίηση απέτυχε πανηγυρικά, το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο έχασαν τα χρήματά τους και οι τράπεζες δεν σώθηκαν, απλώς παρέτειναν για λίγο ακόμη το βίο τους.

Θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής και να κατηγορηθούν καθώς τα χρήματα που χάθηκαν άνηκαν στο ελληνικό λαό. Φτάσαμε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με βάση τον νέο σχέδιο ανάπτυξης να θεωρεί ως βέλτιστη λύση τους στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν ουσιαστικά τα ποσοστά του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες. Το δημόσιο κατέχει το 40% της Εθνικής με τρέχουσα αξία 425 εκατ, το 26% της Πειραιώς με τρέχουσα αξία 107 εκατ, το 11% της Alpha bank με αξία 230 εκατ και το 2,34% της Eurobank με τρέχουσα αξία 27 εκατ ευρώ.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί πάρα πολλά “κόκκινα” δάνεια, τα οποία έχουν στην ουσία πληρωθεί από το ΤΧΑ μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω. Στην πράξη, όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά εντείνεται η προσπάθεια να εισπραχθούν ξανά χρήματα για τα ήδη ξεχρεωμένα δάνεια. Οι τράπεζες πουλούν αυτά τα δάνεια σε ξένα funds ξανά και ξανά, όπως αποδεικνύεται και από την επιστολή που φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, η οποία μάλιστα έχει αυριανή ημερομηνία, ενώ έχει γραφτεί μέρες πριν!

Οι τράπεζες, όπως φαίνεται και από την επιστολή, όχι μόνο πουλούν τα δάνεια σε ξένα funds στην Ιρλανδία, αλλά διακινούν και τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συναίνεση από μέρους των δανειοληπτών. Επιπλέον, η τράπεζα πουλάει τα δάνεια, δίχως να δίνει μια βεβαίωση στον δανειολήπτη ότι από εδώ και στο εξής η τράπεζα δεν έχει καμία απαίτηση από αυτόν. Με αυτήν της την κίνηση δεν αποκλείεται η τράπεζα να προβεί στο μέλλον σε νέες αξιώσεις από τον δανειολήπτη, για το δάνειο που υποτίθεται ότι έχει πουλήσει…