ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΔΥΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την Τετάρτη 28-11-2018 ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Θ κ. Ανδρέας Γιακουμής, μαζί με  το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ. Γιάννης Κουρμούλης, επισκέφτηκαν την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, μετά από έγγραφη καταγγελία δύο διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής για παραβιάσεις του νόμου από τους  υπεύθυνους της Σχολής, όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα (απλήρωτες υπερωρίες, μη χορήγηση κανονικής άδειας του προηγούμενου έτους, προσπάθεια τρομοκράτησης, κατασκευασμένη πειθαρχική δίωξη, αρνητική  εισήγηση για μονιμοποίηση μέσω της αξιολόγησης, που βασίστηκε μεταξύ άλλων και στην ανωτέρω κατασκευασμένη πειθαρχική δίωξη).

Μετά τη συζήτηση με τις δύο διοικητικούς υπαλλήλους, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Θ. και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εξέφρασαν την επιθυμία να συζητήσουν τις παραπάνω καταγγελίες με τον υπεύθυνο της Σχολής, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο, αλλά λόγω απουσίας του, επιδίωξαν να συζητήσουν με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Α.Ε.Α.Θ, κ. Αριστοφάνη Ζαμπακίδη. Ο ανωτέρω αναπληρωτής πρόεδρος, ενώ αρχικά δέχθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για να συζητήσει τα θέματα, μετά την είσοδό τους στο γραφείο του, προέβαλε την απαίτηση να μην παρευρίσκονται στη συζήτηση οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι, τους οποίους και αφορούσε η συνάντηση, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους  εκπροσώπους της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε από την πλευρά του κ. Αριστοφάνη Ζαμπακίδη, κλίμα οξυμένης και εριστικής αντιπαράθεσης και εκνευρισμένος  εξέφρασε την απαίτηση να εγκαταλείψουν το χώρο του γραφείου, ακόμη και οι δύο επίσημοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων και για εκφοβισμό  κάλεσε την αστυνομία. Οι εκπρόσωποί μας και οι δύο εργαζόμενες έφυγαν από το γραφείο του κ. Αριστοφάνη Ζαμπακίδη μετά από την έντονη απαίτησή του και ανέμεναν την Αστυνομία, που όμως δεν είχε προσέλθει, μέχρι την αποχώρησή τους.

Στη συνέχεια, όπως πληροφορηθήκαμε την επόμενη ημέρα, ο ανωτέρω κύριος στις 15:00 το απόγευμα της 28-11-2018, κατέθεσε μήνυση κατά των δύο διοικητικών υπαλλήλων καθώς και κατά των δύο μελών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Ε.Δ.Ο.Θ., με την αβάσιμη και αναληθή κατηγορία της δήθεν «διατάραξης οικιακής  ειρήνης σε δημόσια υπηρεσία», κάτι που φυσικά και δεν συνέβη. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και απρεπούς ενέργειάς του, ήταν την επόμενη ημέρα, 29-11-2018, οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι να συλληφθούν από την αστυνομία μέσα στον εργασιακό τους χώρο, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας και να υποστούν για πάνω από δέκα ώρες μία αφάνταστη ταλαιπωρία, ως να ήταν κοινοί εγκληματίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Δ.Ο.Θ καταγγέλλει απερίφραστα και κατηγορηματικά τη δίωξη των δύο διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και των δύο εκπροσώπων της ΕΔΟΘ και της ΑΔΕΔΥ που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, εξαιτίας της αναληθούς μήνυσης του αναπληρωτή προέδρου της Α.Ε.Α.Θ, που στόχο της έχει την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των δύο εργαζομένων (και όχι μόνο), στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Η Ε.Ε. της Ε.Δ.Ο.Θ απαιτεί:

  1. Την αποκατάσταση της αλήθειας και της νομιμότητας, καθώς και την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά των δύο υπαλλήλων της Α.Ε.Α.Θ. και των δύο εκπροσώπων της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
  2. Να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη κατά των δύο υπαλλήλων και να τους αποδοθούν οι υπερωρίες καθώς και οι οφειλόμενες ημέρες κανονικής άδειας.

 

  1. Από τον Υπουργό Παιδείας καθώς και από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, να εξετάσουν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και να επιρρίψουν τις ευθύνες σε αυτούς που τις φέρουν πραγματικά.

Επίσης, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα εργασιακά σωματεία να προχωρήσουν σε ψηφίσματα συμπαράστασης προς τις δύο εργαζόμενες, των οποίων η εργασιακή ηθική και  ανθρώπινη αξιοπρέπεια βάλλεται κατάφορα.