Χαρίζουν τα σπίτια των δανειοληπτών στις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει κάθε προστασία από την πρώτη κατοικία και στην ουσία να χαρίσει τα σπίτια των δανειοληπτών στις τράπεζες. Η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι και να διαφημίσει ότι δήθεν ασκεί κοινωνική πολιτική σκοπεύει να παρουσιάσει τα επιδόματα πείνας που μοιράζει ως ένα μόνιμο μέτρο προστασίας της κύριας κατοικίας, καθώς προτίθεται να χορηγήσει στεγαστικό επίδομα. Σε αυτό το επίδομα θα συμπεριλάβει όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί με ενέχυρο την οικεία του δανειολήπτη. Έτσι, λοιπόν, στην πράξη καταργείται κάθε προστασία πρώτης κατοικίας και όλα τα ακίνητα θα είναι διαθέσιμα για να βγουν στο σφυρί ή να κατασχεθούν.

Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση προστασία της κατοικίας, καθώς τα συγκεκριμένο επίδομα θα το παίρνουν μόνο οι πάρα πολύ φτωχοί δανειολήπτες, που κατοικούν σε παράγκες, τις οποίες ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρεται να πάρει η τράπεζα. Όλοι οι υπόλοιποι δανειολήπτες που έχουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα λαϊκό σπιτάκι θα μείνουν εντελώς ξεκρέμαστοι και απροστάτευτοι. Θα γίνουν εύκολη λεία των κάθε λογής αρπαχτικών funds. Για να γίνει κατανοητό αυτό που λέμε, ας δούμε τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση. Αξία της κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικος: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ανοίγει ο δρόμος για πολλούς χιλιάδες πλειστηριασμούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι τράπεζες, με την υπογραφή της κυβέρνησης, έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν 42.000 πλειστηριασμούς μέσα στο 2109, δηλαδή 12.000 πλειστηριασμούς περισσότερους από το 2018. Ούτε είναι τυχαίο πως η νέα πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση 50.000 δανειοληπτών, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η καταγραφή των υπολοίπων.

Με τον τρόπο, λένε οι τράπεζες ότι θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των δανεικών. Αυτό είναι βέβαια μεγάλο ψέμα, καθώς οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Απλώς, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να αρπάξουν και τα απροστάτευτα, πλέον, σπίτια των υπόλοιπων δανειοληπτών… Δυστυχώς, η κυβέρνηση βρίσκεται στην υπηρεσία των τραπεζών και όχι των πολιτών. Από κοντά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά σιωπηρά εγκρίνει αυτές τις κινήσεις.