Το μεγάλο κόλπο των πλειστηριασμών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το μόνο σίγουρο που θα συμβεί το 2019 είναι η δραματική αύξηση των πλειστηριασμών και η απώλεια χιλιάδων, στην κυριολεξία, πρώτων κατοικιών. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην έκρηξη μιας ωρολογιακής βόμβας που θα διαλύσει τα θεμέλια της κοινωνίας. Άνθρωποι οικογενειάρχες που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν και να πληρώνουν στην τράπεζα τις δόσεις του δανείου τους, θα βρεθούν στον δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό και θα δημιουργήσουν δεκάδες άλλα προβλήματα.

Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι τραπεζίτες, καθώς οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν έναν δυσανάλογα τεράστιο όγκο τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων. Φυσικά, σκοπός της τράπεζας δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα ακίνητα, αλλά να αποκτήσει περισσότερα από 10.000 ακίνητα με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ το καθένα. Τότε θα έχει αποκτήσει τίτλους ακινήτων που ισούνται με ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Μετά είναι πολύ εύκολο να πουλήσει πακέτο όλα αυτά τα ακίνητα για 500 ή 200 εκατομμύρια σε μια μεγάλη ξένη μεσιτική εταιρεία ή fund. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ποσοστό κέρδους είναι μεγάλο και εύκολα θα πουληθούν όλα αυτά τα σπίτια σε ξένους που θα τα χρησιμοποιούν για τις διακοπές τους ή ακόμα και για μόνιμη κατοικία. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που δεν θεσπίζεται προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς τη λαϊκή κατοικία έχουν βάλει στο μάτι οι τράπεζες και όχι τις βίλες και τα εργοστασιακά ακίνητα, που ούτως ή άλλως είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν…

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω, αλλά σιωπούν. Η σιωπή τους γίνεται ιδιαίτερα ένοχη, καθώς γνωρίζουν ότι οι τράπεζες σύντομα θα χρειαστούν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα στοιχίσει στους φορολογουμένους γύρω στα 12 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που η αξία των μετοχών των τραπεζών δεν ξεπερνά την αξία του χαρτιού υγείας… Δυστυχώς, για άλλη μια φορά παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του λαού. Αυτή τη φορά ο λαός δεν θα χάσει μόνο τα χρήματα του, αλλά και το ίδιο του το σπίτι.

Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, αυτά που σας περιγράψαμε δεν θα αποτελούν σενάριο ή υπόθεση, αλλά μια πραγματικότητα ζοφερή και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη. Οι πολίτες στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να ψηφίσουν ανθρώπους που προέρχονται από τις τάξεις του. Όχι τους εκπροσώπους των τραπεζών και του κατεστημένου. Θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία μας ευκαιρία. Ας μην τη χάσουμε.