Κατώτερη των περιστάσεων η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την παραίτηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου από την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Με τους νέους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί το αποτέλεσμα είναι να βγαίνει για ακόμη μια φορά απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο Τσίπρας έχει, ήδη, συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους με τις οποίες θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Βλέποντας κάποιος αυτήν την κατάσταση, λογικά θα αναρωτηθεί τι κάνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία συνεχώς ζητάει εκλογές. Εκτός από το να ζητάει εκλογές ο Μητσοτάκης τι άλλο κάνει προκειμένου να αναγκάσει τον Τσίπρα να διαλύσει την κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές; Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δώσει ουκ ολίγες ευκαιρίες στη ΝΔ να ανεβάσει υψηλά τους τόνους και να πάει την κατάσταση στα άκρα. Και όμως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιλέξει να αναλώνεται σε μια δίχως αποτελέσματα χλιαρή αντιπολίτευση, που δεν πείθει ούτε τους πιο φανατικούς νεοδημοκράτες.

Αν, όντως η ΝΔ θεωρεί εθνικά επιζήμια τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις βουλευτικές έδρες και να εξαναγκάσει τον Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Είναι το έσχατο όπλο σε μια δημοκρατική κοινωνία, αλλά όταν πιστεύεις ότι η πατρίδα χάνεται, το χρησιμοποιείς. Η επιλογή του Μητσοτάκη να μην παραιτηθεί με όλους τους βουλευτές και να τινάξει το πολιτικό σύστημα στον αέρα, δείχνει ότι μάλλον όλα γίνονται για το θεαθήναι. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που αν ήθελε θα μπορούσε να κατεβάσει χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα στο Σύνταγμα και να πιέζει συνεχώς. Δεν το κάνει, όμως, ίσως γιατί στην πραγματικότητα συμφωνεί μέχρι κεραίας με την πολιτική του Τσίπρα σε όλα τα θέματα: Στη Συμφωνία των Πρεσπών, στα μνημόνια (μαζί τα ψήφιζαν), στην προάσπιση των συμφερόντων των τραπεζών, στη φτωχοποίηση του πληθυσμού κλπ.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό να διαπιστώνουμε πως “το ματς είναι στημένο και από πριν κανονισμένο”, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτήν την συνωμοσία της σιωπής και θα συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε και να ζητούμε πειστικές εξηγήσεις. Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν ολοκληρώσει τον ιστορικό τους κύκλο και έχει έρθει η ώρα για την ανάδυση νέων κομμάτων, υγιών δυνάμεων που έχουν να δείξουν τα “ένσημα” τους με πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών. Η ώρα έφθασε, ας ελπίσουμε και οι ψηφοφόροι να κάνουν το χρέος τους.