Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018 ανά τομέα

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018 ανά τομέα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε:

-ΕΣΠΑ: Για πέμπτη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη σε απορρόφηση και αξιοποίηση πόρων, σε πληρωμές και υλοποίηση έργων. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 95,3% του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Εκδόθηκαν περισσότερες από 130 προσκλήσεις συνολικού ύψους 859,4 εκ. ευρώ. Εντάχθηκαν περισσότερα από 350 έργα συνολικού προϋπολογισμού 740,5 εκ. ευρώ. Συμβασιοποιήθηκαν έργα σε ύψος 361,6 εκ. ευρώ. Ήδη η απορρόφηση έχει ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια ξεκίνησε και πάλι πρώτη, τη διαβούλευση και τον οργανωμένο διάλογο για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

-Επιχειρηματικότητα και καινοτομία: Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση παρεμβάσεων ύψους 13 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς και η ανάπτυξη του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Μακεδονίας. Προετοιμάστηκε η έκδοση προσκλήσεων 120 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα, που θα αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, στην ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, στην παροχή ευέλικτων μορφών ενίσχυσης (κουπόνια καινοτομίας και τεχνολογίας), καθώς και στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών (clusters). Η Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας προχωράει ταχύτατα στην υλοποίηση των επενδύσεων που γίνονται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Ανακοινώθηκε ήδη ο οριστικός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων «Γενικής Επιχειρηματικότητας», όπου αξιολογήθηκαν 58 προτάσεις, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται 43 επενδύσεις ύψους 51 εκ. ευρώ και το συνολικό ποσό φορολογικής απαλλαγής είναι ύψους 12,1 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιχορήγησης της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στα 9,8 εκ. ευρώ. Στις «Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» εγκρίθηκαν 15 επενδυτικά σχέδια (μεταποίηση πέντε, τουρισμός επτά, εφοδιαστική αλυσίδα δύο, πρωτογενής τομέας ένα) συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ. Άρχισε και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς του «Μηχανολογικού Εξοπλισμού», που θα δημιουργήσουν 69 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η αξιολόγηση 67 επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του 2ου κύκλου «Γενικής επιχειρηματικότητας» συνολικής επιχορήγησης ύψους 31,4 εκ. ευρώ.

-Υποδομές: Υλοποιούνται περισσότερα από 700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα υποδομής, από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές. Μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του νέου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Ποτίδαιας – Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και του νέου Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια παρέδωσε πριν από λίγο καιρό και τη Νέα Είσοδο Κιλκίς. Συνεχίζονται τα έργα σε συνολικά 140 χιλιόμετρα οδικού δικτύου (Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, Νέα Σάντα – Άσσηρος για τη σύνδεση του Κιλκίς με την Εγνατία Οδό, αποπεράτωση Παράκαμψης Έδεσσας). Εξασφαλίστηκαν 7 εκ. ευρώ, για το πιο σημαντικό έργο για τις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γίνεται τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Εξασφαλίστηκαν 10 εκ. ευρώ για να αρχίσει το έργο κορυφαίας προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η κατασκευή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, σε πρώτη φάση με τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται. Το έργο έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και συνολικά απαιτείται προϋπολογισμός 200 εκ. ευρώ. Άρχισε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση των συνδέσεων σε Περιαστικούς Δήμους της Θεσσαλονίκης και συνδέονται σταδιακά οι μεγάλες πόλεις στην περιοχή. Ένα έργο για το οποίο η Περιφέρεια διαθέτει 36,5 εκ. ευρώ.

-Τουρισμός – Πολιτισμός: Η Κεντρική Μακεδονία προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες, εγχώριες και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Αξιοποιήθηκε ακόμα περισσότερο η σύγχρονη τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα οπτικοακουστικά μέσα, με παραγωγή και προβολή τεσσάρων θεματικών video για τον Όλυμπο, με τη δημιουργία της εφαρμογής Panoramic View 360 και την ειδική συνεργασία και προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στο τουριστικό portal – κολοσσό, Trip Advisor. Επιτυχής ήταν η διεκδίκηση της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, του παγκοσμίου συνεδρίου της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό του «Δρόμου του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Ασίας, για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε η λειτουργία του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνδέθηκε ο Πολιτισμός με τον Τουρισμό. Υλοποιούνται επτά μεγάλα πολιτιστικά έργα προϋπολογισμού 8,7 εκ. ευρώ όπως: Νέο Μουσείο Βεργίνας (ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα και θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης), ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης, ανάπλαση και ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας. Κορυφαία προτεραιότητα είναι ο Τύμβος Καστά και η Αμφίπολη, όπου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από δυο πηγές (1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1 εκ. ευρώ από το Interreg). Στηρίχτηκαν πολιτιστικοί θεσμοί, όπως Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Βιβλίου. Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσε 141 πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 συμπολίτες μας. Σχεδόν το 90% των εκδηλώσεων ήταν χωρίς εισιτήριο, ενώ και τα έσοδα από τις άλλες εκδηλώσεις διατέθηκαν για δράσης υποστήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Αγροτικός Τομέας – Εμπόριο: Δημιουργήθηκε και εξελίσσεται η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και η Μακεδονική Κουζίνα. Προβάλλεται πλέον συνδυασμένα και συμπληρωματικά ο Τουρισμός, ο Αγροτικός Τομέας και ο Πολιτισμός, σε περισσότερες από 70 διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους. Παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο με 28 έργα σε 19 Δήμους. Η Περιφέρεια συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Δίκτυα, στις Πλατφόρμες Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας και της Περιφέρειας της Τοσκάνης. Δημιουργήθηκε και τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δημιουργήθηκε το Portfolio Προβολής Αγροδιατροφικών Προϊόντων και Ψηφιακών Εφαρμογών. Αξιοποιείται το Παρατηρητήριο Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ιδρύθηκαν στο νέες λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη (Τρίλοφος, Νέα Ραιδεστός), αλλά και η πρότυπη λαϊκή αγορά στην Καυτατζόγλου. Δόθηκαν χιλιάδες άδειες για το υπαίθριο εμπόριο. Διατέθηκαν κουπόνια για δωρεάν αγορές από τις λαϊκές αγορές σε 880 οικογένειες πολυτέκνων. Διενεργήθηκαν με τον ΕΦΕΤ περισσότεροι από 20.000 έλεγχοι και 2.000 δειγματοληψίες, εντοπίζοντας και βγάζοντας από την αγορά περισσότερα από 180 νοθευμένα, επιβλαβή και ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά και επιβάλλοντας ταυτόχρονα διοικητικές κυρώσεις ύψους 425.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό και με την εγκατάσταση αναλυτή ολικών υδρογονανθράκων και αναλυτή δύσοσμων ενώσεων του θείου, είναι δυνατή πλέον η διερεύνηση και ο εντοπισμός των αιτίων που προκαλούν τα προβλήματα δυσοσμίας, ώστε στη συνέχεια να δοθεί οριστική λύση.

-Παιδεία – Υγεία: Υλοποιήθηκαν 48 έργα και τις παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας και έργα σε 54 σχολικά συγκροτήματα και 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, που έκαναν καλύτερο και σύγχρονο το περιβάλλον εκπαίδευσης για περισσότερους από 17.000 μαθητές. Ολοκληρώθηκαν ήδη και παραδόθηκαν τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες για την υπερσύγχρονη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης στο Νοσοκομείο Βέροιας. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον δύο PET-SCAN για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών όλης της Βόρειας Ελλάδας. Προετοιμάστηκε και ήδη είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση της μεγαλύτερης παρέμβασης στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας εξασφαλίσει 15 εκ. ευρώ. Εξασφαλίστηκαν 43 εκ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται η κατασκευή 18 νέων σχολείων, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εκπαίδευσης και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών. Διασφαλίστηκαν 2 εκ. ευρώ για εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμό σε σχολεία, καθώς και 6,5 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και έρευνα σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε τη συνεργασία με την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

-Αστική ανάπτυξη – Περιβάλλον: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υλοποιεί το πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο αστικής αναγέννησης των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ύψους 84,5 εκ. ευρώ, που αγγίζει σε εξειδίκευση ποσοστό 99% του προϋπολογισμού, με 80% των προσκλήσεων να έχουν εκδοθεί, 37% των έργων να έχουν ενταχθεί και 49 έργα να έχουν ήδη υλοποιηθεί βραβεύτηκε πρόσφατα με το Βραβείο «Bravo Governance». Άρχισε η προετοιμασία σε συνεργασία με όλους τους παράκτιους Δήμους και τους τοπικούς φορείς για το κορυφαίο έργο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα, το νέο brand name της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά γίνεται από κοινού ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με κατάργηση της ασυνέχειας και δημιουργείται ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, με πάρκα, ποδηλατόδρομος, μαρίνες, χώρους ήπιας χρήσης και με αποκατάσταση της ρύπανσης και εξυγίανση του φυσικού τοπίου. Εκπονείται Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ενιαία και ορθολογική οργάνωση και σχεδίαση των 54 χλμ. του παραλιακού μετώπου. Στο Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σε συνολική έκταση 6.600 στρεμμάτων στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, με έργα και δράσεις για την εξυγίανση και την αποκατάσταση από τη ρύπανση, αλλά και συνολικά για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση προχωρούν παρεμβάσεις για την εξυγίανση των εδαφών από τη μόλυνση, την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τη φθορά των βιομηχανικών απόβλητων, και παράλληλα, τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών. Διασφαλίστηκαν 10 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά με στόχο την μετατροπή του σε ένα μητροπολιτικό πάρκο για τους πολίτες ολόκληρης της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ενισχύονται με 5 εκ. ευρώ οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, Λίμνης Κερκίνης, Βόρα – Πάικου – Βερμίου και Θερμαϊκού Κόλπου. Άρχισε η κατασκευή 12 αποχετευτικών έργων που εξυπηρετούν 62.000 πολίτες. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το μεγάλο έργο του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ. Υλοποιούνται 12 έργα βελτίωσης της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού. Εντάχθηκαν μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 πόλεις. Προχωρούν έξι παρεμβάσεις για στερεά απορρίμματα προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλες οι εργασίες αποκατάστασης σε Σταυρό, Βρασνά, Ασπροβάλτα και Μηχανιώνα σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές και δίκτυα, σε κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις της περιοχής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

-Κοινωνική αλληλεγγύη: Αξιοποιήθηκαν πόροι 12,3 εκ. ευρώ αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για 63.000 οικογένειες. Το επόμενο διάστημα αξιοποιούνται ακόμα 23 εκ. ευρώ για τις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας. Διασφαλίστηκε η λειτουργία οχτώ «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», όπως επίσης και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων αστέγων. Χρηματοδοτούνται επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες, γυναίκες και παιδιά. Δημιουργήθηκαν 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενισχύονται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία. Υποστηρίζονται 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.