Τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες η πρόταση της κυβέρνησης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων. Η κυβέρνηση, μαζί με την ένοχη σιωπή της αντιπολίτευσης προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους πάντες ότι την ευθύνη για την κακή κατάσταση των τραπεζών φέρουν οι… δανειολήπτες! Οι κυβερνώντες διαφημίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο ως την τελευταία ευκαιρία να σώσουν οι δανειολήπτες την πρώτη κατοικία τους, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχουν οι πολιτικοί να σώσουν τις τράπεζες.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το καλοκαίρι του 2017 που είχαν αποκαλυφθεί οι ενέργειες των τραπεζών που παρουσίαζαν θαλασσοδάνεια ως ενήμερα. Και σήμερα φτάνουμε στο σχέδιο της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει εκκαθάριση οφειλής, για να μην ζημιωθεί η τράπεζα. Με την δήθεν επιδότηση του δανείου οι πολιτικοί μαζί με τους τραπεζίτες από τη μια υποχρεώνουν όλους τους δανειολήπτες να αναγνωρίσουν την οφειλή που τους λέει η τράπεζα και από την άλλη θα επιβαρύνουν τον λαό μα το να πληρώνει τη λεγόμενη επιδότηση. Με άλλα λόγια ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει την επιδότηση!

Φυσικά με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί σώζουν τις τράπεζες που θα δουν χρήματα του ελληνικού λαού να μπαίνουν στα ταμεία τους για άλλη μια φορά. Μετά τις εκλογές οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε 25.000 πλειστηριασμούς και προγραμματίζουν 12.000 πωλήσεις ακινήτων, ενώ για το 2020 προβλέπεται να “βγουν” στο “σφυρί” 35.000 σπίτια και επαγγελματικά κτίρια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει να γίνονται πιο σύντομα, εντός 2 μηνών, οι εξώσεις των πρώην ιδιοκτητών / δανειοληπτών, από τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού και αυτό με το επιχείρημα ότι η διακράτηση των ακινήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα κοστίζει στις ήδη επιβαρυμένες ελληνικές τράπεζες κεφάλαια και έξοδα.

“Το γεγονός ότι οι πολιτικοί αποφάσισαν να προστατεύσουν τις τράπεζες και να τις δώσουν το φιλί της ζωής εις βάρος των δανειοληπτών και όλων των φορολογουμένων, θα το βρουν μπροστά τους, καθώς την κυβέρνηση εκλεγούν όχι οι τράπεζες, αλλά οι 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι”, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Δανειοληπτών κ. Χαράλαμπος Περβανάς.