O Παναγιώτης Μυλωνάς «ξεκλειδώνει» τα μυστικά της αντιγήρανσης

Ένα προσωπικό πρόβλημα υγείας (σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων) οδήγησε τον Παναγιώτη Μυλωνά σε μια περιπέτεια που ξεκίνησε με την αναζήτηση θεραπείας του και κατέληξε στη συγγραφή δύο βιβλίων (Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων –Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας-Μύθοι και Πραγματικότητα, και «το βιβλίο της Αντιγήρανσης». Ο ίδιος πιστεύει πως το μυστικό μιας καλής υγείας και ποιότητας ζωής συνίσταται στην Πρόληψη και επισημαίνει πως «δεν γνωρίζουμε , τι δεν γνωρίζουμε». Αυτήν ακριβώς τη γνώση προσφέρει όπως λέει και ιντερνετικά μέσα από τη σελίδα του www.yourhealthinyourheands.gr

 

H συζήτηση μαζί του για το νέο του βιβλίο είναι μόνο η αφορμή για να.μιλήσουμε για ορθομοριακή ιατρική , τη σημασία της σωστής διατροφής, και την υγεία των κυττάρων.

 

 

  • Το βιβλίο της Αντιγήρανσης είναι ένα βιβλίο …πρόληψης ; Πώς θα το χαρακτηρίζατε εσείς;

 

Το καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο ΄΄ Το βιβλίο της Αντιγήρανσης – Η Υγεία στα χέρια σας΄΄, αποτελεί έναν ύμνο στην σωστή πρόληψη. Η πρόληψη και η αντιγήρανση, είναι δυο έννοιες οι οποίες καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, είναι αναγκασμένες να ταξιδεύουν συντροφιά η μια δίπλα στην άλλη, πιασμένες χέρι με χέρι. Η σωστή πρόληψη εξασφαλίζει και διατηρεί ενεργή την αντιγήρανση, ενώ κανένας μηχανισμός της αντιγήρανσης δεν μπορεί να μακροημερεύσει και να επιβιώσει, χωρίς την σωστή πρόληψη. Ο όρος αντιγήρανση, συνδέεται στενά τόσο με την μακροζωία, αλλά κυρίως έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής και την αποφυγή εμφάνισης δεκάδων εκφυλιστικών παθήσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν, βασανίζουν και στερούν από εκατομμύρια συνανθρώπους μας τις χαρές και τα αγαθά της ζωής. Το βιβλίο αυτό, ρίχνει άπλετο φως στην πορεία αυτής της όμορφης παρέας πρόληψης-αντιγήρανσης και με απλή και κατανοητή γλώσσα για όλους, οδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι εξερεύνησης του οργανισμού μας, όπου με δεκάδες tips και συμβουλές, ενισχύει τις γνώσεις του καθενός αναγνώστη, τοποθετώντας τον στο κέντρο των αποφάσεων σχετικά με την υγεία του, απομακρύνοντας τον από τους φόβους, όπου με μεγάλη μαεστρία και εξαιρετικό τρόπο καλλιεργεί ολόκληρο το σύστημα γύρω του, με σκοπό την εξάρτησή του από την χημεία.

 

 

  • Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή για την υγεία που έχετε να δώσετε στους αναγνώστες σας και σεις ο ίδιος ακολουθείτε απαρέγκλιτα;

 

Η διατήρηση της ευεξίας και της καλής υγείας με την σωστή πρόληψη, αποτελούν την πλέον σημαντική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Έτσι ο όρος ΄΄ Η υγεία στα χέρια σας΄΄ , που είναι και ο τίτλος της προσωπικής μου σελίδας στο διαδίκτυο ( www.yourhealthinyourhands.gr ) , αποτελεί την καλύτερη συμβουλή που θα έδινα προσωπικά στους αναγνώστες μου και την οποία εξ’ άλλου ακολουθούμε όλοι με ευλάβεια στην οικογένεια.

 

  • Ποια είναι η άποψή σας για την ορθομοριακή; Πιστεύετε πώς οι περισσότερες ασθένειες προέρχονται από τα κύτταρά μας και ότι σ αυτά επιδρούν τοξίνες ; Πού εντοπίζονται αυτές;

 

Η κακή διατροφή και η μακροχρόνια έλλειψη του οργανισμού στα καθημερινά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, με πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων. Αυτή η μακροχρόνια έλλειψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από οποιαδήποτε ιατρική συνταγή ή θεραπεία.  Η ορθομοριακή ιατρική ( Orthomolecular Medicine ), στηρίζεται σ’ αυτή την φιλοσοφία της σωστής καθημερινής τροφοδότησης του οργανισμού, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ιδανική λειτουργία των κυττάρων. Ο όρος ορθομοριακή ( Orthomolecular) , περιγράφτηκε το 1968 από τον δυο φορές Νομπελίστα Linus Pauling , αποτελείται από τις λέξεις ΄΄ortho΄΄ ( ελληνική λέξη που σημαίνει ΄΄σωστό΄΄) και το ΄΄molecule΄΄ που σημαίνει μόριο, το οποίο είναι η απλούστερη δομή που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά μιας ένωσης. Περιγράφει δε την μέθοδο με την οποία εφοδιάζουμε το σώμα μας με τις απαραίτητες και σωστές θρεπτικές ουσίες και συστατικά σε ιδανικές ποσότητες, για την ορθή λειτουργία των κυττάρων του σώματος. Η ορθομοριακή ιατρική, δίνει έμφαση στην χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές οι οποίες συστήνονται από τους διάφορους οργανισμούς υγείας, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Μια άλλη αρχή στην οποία στηρίζεται η ορθομοριακή ιατρική, είναι η αρχή της ατομικότητας. Δηλαδή το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς αποτελεί μια ξεχωριστή και διαφορετική μονάδα, η οποία έχει τις δικές της απαιτήσεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ανταποκρίνεται διαφορετικά στην οποιαδήποτε θεραπεία.

Όπως αναφέρω και στο καινούργιο μου βιβλίο,   ΄΄ μια είναι η πάθηση του οργανισμού μας: η δυσλειτουργία των κυττάρων και μια είναι η θεραπεία της: η σωστή πρόληψη ! ΄΄. Τα κύτταρα δυσλειτουργούν από την μακροχρόνια έλλειψη στον οργανισμό των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, από τις τοξίνες με τις οποίες φορτώνουμε το σώμα μας καθημερινά είτε διατροφικά είτε περιβαλλοντικά είτε με το οξειδωτικό stress και με τον συνδυασμό των ανωτέρω παραγόντων.

 

 

  • Πιστεύετε πως κάποιος μπορεί να θεραπευθεί χωρίς τη βοήθεια ενός γιατρού;

 

Πιστεύω πως η έννοια της πρόληψης, αποτελεί κυρίαρχο και υποχρεωτικό καθήκον του καθενός, ο οποίος θέλει να διαφυλάξει την υγεία του και να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ποιότητας ζωής, ενώ η γνώση μπορεί να του εξασφαλίσει την άρτια συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του, σε περίπτωση ανάγκης.  Ο θεράπων ιατρός, θα πρέπει να σέβεται τις αρχές του Ιπποκράτη, να πιστεύει στην δύναμη της διατροφής και της βελτίωσης – αλλαγής του τρόπου ζωής, ενώ θα πρέπει να είναι φειδωλός και τσιγκούνης στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Τις αρχές αυτές τις ακολουθούν οι ιατροί της λειτουργικής ιατρικής ( Functional Medicine) οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως ένα ενιαίο σύνολο, ψάχνοντας για τις αιτίες (ρίζες) των πιθανών δυσλειτουργιών του οργανισμού και δεν μένουν απλά στο κουκούλωμα των συμπτωμάτων του, κάνοντας άμεσα χρήση της χημείας.

 

6)Πόσο εύκολα αναγνωρίζουμε τα “σημάδια” πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας; Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι ενδείξεις που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό;

 

Το σώμα μας, αποτελεί το ευφυέστατο δημιούργημα στην φύση και πρέπει να ακούμε και να παίρνουμε υπόψη μας πάντοτε τα προειδοποιητικά σημάδια του, στις αρχές κάθε δυσλειτουργίας του. Επειδή εμείς γνωρίζουμε το σώμα μας καλύτερα από κάθε άλλον, πρέπει να σκύβουμε με ευλάβεια σε όλα αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, να κάνουμε τις ανάλογες προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις και με την βοήθεια του ιατρού, να προβαίνουμε στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, που θα επαναφέρουν την ισορροπία στον οργανισμό μας. Και εδώ ακολουθούμε την βασική αρχή ότι ΄΄ η τροφή αποτελεί πληροφορία για το DNA των κυττάρων και ότι αυτή μπορεί να τροποποιήσει την έκφραση των κυττάρων΄΄.