Ένας Captain στο Νόησις

Μία ακόμη συνάντηση μιας  ομάδας ατόμων Τρίτης ηλικίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Captain του Εργαστηρίου Φυσικής Ιατρικής του ΑΠΘ, γίνεται στις 21 Μαρτίου το πρωί στο Νοησις.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος αν καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, «η ομάδα τριάντα περίπου ατόμων, συμμετέχουν στο σχεδιασμό του προγράμματος Captain μια εφαρμογή που βοηθά άτομα με άνοια και Alzheimer στις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του προγράμματος και των ομάδων και γι αυτό το αντικείμενό τους είναι διαφορετικό κάθε φορά. Για παράδειγμα τα μέλη της ομάδας εκφράζουν τις ανάγκες που έχουν ώστε να τους καθοδηγήσει το Captain. Να τους θυμίσει τι καιρό έχει έξω, ποια υποχρέωση έχουν κλπ. Η πρόσφατη συνεργασία του Εργαστηρίου με το Νόησις , δίνει τη δυνατότητα στα άτομα τρίτης ηλικίας να εξοικειώνονται με το τεχνολογικό περιβάλλον και να   χρησιμοποιούν τις δυνατότητές του για να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά τους»

Το πρόγραμμα

Το CAPTAIN είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας, η οποία θα λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το CAPTAIN στοχεύει να μετατρέψει το σπίτι τους σε χώρο εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας παρέχοντας έναν έξυπνο προσωπικό βοηθό όποτε και όπου τον χρειάζονται για να τους προσφέρει λύσεις σε θέματα που αφορούν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Οι λύσεις και οι εξατομικευμένες πληροφορίες δεν θα προβάλλονται μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή αλλά, μέσω διεπαφής, σε οποιαδήποτε επιφάνεια του σπιτιού του ηλικιωμένου, από την πόρτα ή τον πάγκο της κουζίνας μέχρι τον τοίχο του σαλονιού ή την ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας.
Το CAPTAIN προωθεί μια καινοτόμα φιλοσοφία σχεδίασης, δίνοντας πραγματικά έμφαση στους επωφελούμενους του έργου. Για τον λόγο αυτό, όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησής του βασίζονται στη διαρκή συμμετοχή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στις δραστηριότητες σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμών του έργου.