Κινήσεις εντυπωσιασμού, ουσία καμία

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κινείται σε επίπεδο συνθηματολογίας και εντυπωσιασμού. “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, “Δεν πληρώνω”, “Με ένα νόμο και ένα άρθρο” κλπ. Τώρα που πλέον οι εκλογές πλησιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε από τις ναφθαλίνες την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους. Φυσικά, όλα τα κόμματα θα συμφωνήσουν να ανοίξει ξανά το συγκεκριμένο θέμα, θα γίνουν συζητήσεις, θα βγουν ψηφίσματα θα διατηρηθεί ψηλά το θέμα μέχρι την επόμενη μέρα των εκλογών και μετά θα ξεχαστεί. Φυσικά στο “έγκλημα” θα μετέχουν όλα τα κόμματα, καθώς θα είναι κοινή η ευθύνη τους ότι θα “ξεχάσουν” το ζήτημα μετά τις εκλογές και αφού θα έχουν πάρει αρκετές χιλιάδες ψήφους…

Η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου φυσικά και πρέπει να γίνει, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού και συλλογής ψήφων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ή κάποιο άλλο κόμμα και να προπαγανδίζει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα καταβάλλει η Γερμανία το συνολικό ποσό των 269.547.005.854 ευρώ, εξαπατώντας στην ουσία τον λαό που θα νομίζει ότι η Γερμανία όντως θα πληρώσει… Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν υπόψιν τους ότι η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολλές δεκαετίες.

Το πρόβλημα είναι η τεράστια ευκολία με την οποία όλα τα κόμματα κοροϊδεύουν τον λαό τάζοντας στην κυριολεξία λαγούς με πετραχήλια. Ταυτόχρονα, αποφεύγουν όχι μόνο να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά δεν αναφέρονται καν σε αυτά. Μιλούν για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά όχι για την ανεργία και τους πλειστηριασμούς και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Σε αυτά έχουν αποτύχει και για αυτό ο λαός θα τους απαντήσει κατάλληλα το βράδυ των εκλογών.