Δήμος Νεάπολης Συκεών: Η Πολιτική Προστασία ακόμη ισχυρότερη

Ισχυρότεροι στη μάχη με τις φυσικές καταστροφές και τις έκτακτες ανάγκες είναι από σήμερα πέντε δήμοι της βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Κι αυτό προκύπτει από την ενίσχυσή τους με ένα επιπλέον νέο όχημα παντός καιρού, το οποίο παρέλαβαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε ειδικό ευρωπαϊκό διαδημοτικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «eOUTLAND» που υποστηρίζεται από το «INTERREG V-A Greece Bulgaria» 2014-2020, και στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Κομοτηνής. Αυτό υλοποιείται από το Δίκτυο για την Υποστήριξη της Λειτουργίας και την εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών (ΔΥΟΠΠ). Ως εταίροι στο «eOUTLAND» συμμετέχουν το ΔΥΟΠΠ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Δήμων «Maritza», το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών/Βουλγάρικη Ακαδημία Επιστημών και ο δήμος Zlatograd της Βουλγαρίας.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Θέρμης, όπου παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Θόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης), Γιώργος Πετρίδης (Κομοτηνής), Ιγνάτιος Καϊτετζίδης (Πυλαίας-Χορτιάτη) και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, και οι οποίοι παρέλαβαν τα κλειδιά των οχημάτων. Παρούσα και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ενώ παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Π.Κ.Μ., εκπρόσωπος του ΕΚΕΤΑ και μέλη εθελοντικών ομάδων.

«Σοβαρό και μεγάλο αποτέλεσμα»

«Η καλή συνεργασία μεταξύ των δήμων, των δημάρχων, των Υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων απέδωσε τα μέγιστα, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία στο δήμο μας να ενισχυθεί επιπλέον με ένα σύγχρονο όχημα για όλες τις καιρικές καταστάσεις και καταστροφές», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιο και παρέλαβε τα κλειδιά του οχήματος, που είναι ένα Νissan Navara 4Χ4.

Παρόντες στην τελετή ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πασιαλής, ο πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ Στέλιος Βαϊρλής και στελέχη της εθελοντικής ομάδας.

  «Όταν πριν λίγα χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια λίγοι πιστεύαμε ότι θα φέρουμε τέτοιο σοβαρό και μεγάλο αποτέλεσμα, και έπεται συνέχεια. Αυτά τα οχήματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το καλοκαίρι για την πρόληψη από τις πυρκαγιές, μια και οι δήμοι μας γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος, και πρέπει να φροντίζουμε χιλιάδες στρέμματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετών, αλλά και σε περίπτωση σεισμού μια και η περιοχή μας είναι σεισμογενής, και θα εξοπλίσουν τις ήδη υπάρχουσες Υπηρεσίες του δήμου μας. Αυτά θα τεθούν άμεσα στη διάθεση των εθελοντών μια και έχουμε τη τιμή και την χαρά να έχουμε μια από τις πιο δραστήριες εθελοντικές ομάδες την ΕΔΟΜΑΚ. Και βέβαια θα είναι πάντα στην υπηρεσία στης κοινωνίας, των πολιτών και του περιβάλλοντος»», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Είμαστε ο πρώτος δήμος που ξεκινήσαμε πριν από 20 και πλέον χρόνια, με υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μηχανήματα για την πολιτική προστασία, και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Είναι ένας αγώνας διαρκείας που συνεχίζουμε σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε. Να σημειωθεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών δραστηριοποιείται η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ), στη διάθεση της οποίας ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει θέσει μια σειρά ειδικών οχημάτων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος απένειμε τα «εύσημα στη ΔΥΟΠ, η οποία δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος που ανέλαβε», ενώ τόνισε και την προσφορά των εθελοντών. «Το να αφήνεις τη δουλειά σου, να εκπαιδεύεσαι και να προσφέρεις όποτε σε χρειάζεται η κοινωνία είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δυστυχώς δεν είναι γνώρισμα όλων των πολιτών. Αυτούς, όμως, τους πολίτες τους οφείλουμε πολλά, δημόσια τους ευχαριστούμε και θα προσπαθούμε πάντοτε να διευκολύνουμε το έργο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.