Βουλιάζουν την χώρα για να σώσουν τις τράπεζες

Για άλλη μια φορά o Έλληνας καταναλωτής – δανειολήπτης θα πληρώσει τα «σπασμένα» των τραπεζών καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα φροντίσει να καλύψει τις ζημιές των εταιριών ειδικού σκοπού που αποκτούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο στα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες ειδικού σκοπού αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, χωρίς να αναφέρουν το ύψος του ποσού αγοράς- ενώ είναι υποχρεωμένες- οι δε τράπεζες εισπράττουν μετρητά.

Οι εταιρίες ειδικού σκοπού προχωρούν στην έκδοση ομολόγων τα οποία πωλούν στους επενδυτές πληρώνοντας τους στη λήξη του το συμφωνηθέντα τόκο ο οποίος αποτελεί το έσοδο τους από τους τόκους των δανείων των δανειοληπτών.

Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες έχουν αδυναμία πληρωμής των δανείων τότε οι εταιρίες ειδικού σκοπού έχουν οικονομικό πρόβλημα (ζημιά) προκειμένου να ανταποκριθούν στις πληρωμές των τόκων των ομολόγων.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα υπάρχει πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την εγγύηση του Δημοσίου και με αυτό τον τρόπο επίκειται επιστροφή στο 2012, τότε που δεν πληρώθηκαν τα ομόλογα που αποτελούσαν εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα δάνεια που πήραν οι τράπεζες το 2009 με συνέπεια την επιβολή των μνημονίων και την έλευση της κρίσης.

Και κανένας δεν μα έχει πει μέχρι σήμερα τι έχει γίνει με τα δάνεια των κομμάτων και των … ημετέρων. Άρα θα τιτλοποηθούν και αυτά; Έπεται συνέχεια…