Λευτέρης Αβραμάκης: «Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συγκεντρώσει επάνω του όλες τις εξουσίες»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, συμμετείχε στην εκπομπή Western του Πάνου Παναγιωτόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontraτην Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Στις τοποθετήσεις του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η ΝΔ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να εφαρμόζει την πολιτική της, πέραν της προσπάθειας του πρωθυπουργού να συγκεντρώσει το σύνολο των εξουσιών γύρω του. Στρατιές μετακλητών αποτελούν τον νέο κομματικό προσωπικό στρατό του πρωθυπουργού μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Το κόστος μετασχηματισμού του κράτους σε ένα υδροκέφαλο και υπερσυγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας θα αποδειχτεί πολλαπλά επιβλαβές και επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στα δημόσια ταμεία».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Η ΝΔ προσβάλει κάθε έννοια δικαίου όταν χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ανάλογα με το κομματικό συμφέρον. Όταν υπάρχει θετική για τα στελέχη της απόφαση είναι αμερόληπτη ενώ όταν δεν της αρέσει η απόφαση είναι χειραγωγούμενη. Το σκάνδαλο της Novartisείναι υπαρκτό, το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων στα φάρμακα και πολλά ακόμα φαινόμενα κακοδιαχείρισης των πόρων της δημόσιας υγείας είναι δεδομένα. Πολιτικές ευθύνες για ότι γινόταν για δεκαετίες υπάρχουν. Η δικαιοσύνη είναι η μόνο αρμόδια να αποφανθεί εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών και η ασυλία που παρέχεται σε πολιτικά πρόσωπα πρέπει να αλλάξει για να μπορεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Ειδική αναφορά τέλος έγινε στον τρόπο διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ, θέμα για το οποίο ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης τόνισε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, δημόσια είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό, σε συνεδρίαση της Βουλής, να δεσμευτεί ότι η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ θα είναι σύννομη και ότι δεν θα έρθει εκ των υστέρων να αλλάξει το νόμο για να μπορεί να τοποθετηθεί το πρόσωπο που επιθυμεί. Ο πρωθυπουργός σε εκείνη τη συνεδρίαση, πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το πρόσωπο που προοριζόταν για την ευαίσθητη αυτή θέση, είχε δεσμευτεί δημόσια στη Βουλή ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με το νόμο και δεν πρόκειται να ζητήσει τροποποίησή του. Όχι μόνο είπε ψέματα, αλλά διόρισε το νέο διοικητή χωρίς να έχει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται και εν συνεχεία έφερε τροπολογία που αλλάζει τα προσόντα που προβλέπει ο Νόμος. Το θεσμικό ολίσθημα δεν έχει προηγούμενο».