Λευτέρης Αβραμάκης: «Να υπολογίζονται αναλογικά όλα τα έτη ασφάλισης στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ»

Είκοσι οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, αναδεικνύουνμε ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 731/17.09.19) την εδώ και δεκαετίες άνιση μεταχείριση πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ που λόγω άσκησης μικροεπαγγελματικών δραστηριοτήτων υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν από τον ΟΓΑ στο ΤΕΒΕ και κατόπιν στον ΟΑΕΕ τη δεκαετία 1990 – 2000. Οι πλειοψηφία αυτών των ασφαλισμένων μην έχοντας συμπληρώσει την απαιτούμενη από νόμο του 2002 (ΦΕΚ Α’/13.9.2002) δεκαετή ασφάλιση δεν δικαιούνται σήμερα την προσμέτρηση των ενσήμων για την περίοδο που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να αρθεί νομοθετικά η παραπάνω αδικία και να αποδοθούν στους ασφαλισμένους συντάξιμες αποδοχές που να αντιστοιχούν στα πραγματικά χρόνια ασφάλισης όπως ισχύει για όλους τους άλλους. Οι Βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση είναι οι Γκιόλας Γιάννης, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία, Ελευθεριάδου  Σουλτάνα, Ζαχαριάδης Κώστας,ΖεϊμπέκΧουσεϊν,Ηγουμενίδης Νίκος,Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Πούλου Γιώτα, Σαντορινιός Νεκτάριος, ΣκούφαΜπέττυ, Συρμαλένιος Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Ψυχογιός Γεώργιος

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Κατοχύρωση δικαιώματος αναλογικής προσαύξησης σύνταξης σε πρώην ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α.»

Είναι γνωστό το καθεστώς της υποχρεωτικής υπαγωγής των ασφαλισμένων μικροεπιχειρηματιών από τον Ο.Γ.Α. στο πρώην Τ.Ε.Β.Ε. και αργότερα στον Ο.Α.Ε.Ε., η οποία επιβλήθηκε αναγκαστικά στους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, γεγονός που έλαβε χώρα τη δεκαετία 1990-2000. Κατά τη μετακίνησή τους αυτή οι ασφαλισμένοι είχαν μάλιστα γίνει αποδέκτες ασαφών διαβεβαιώσεων, αναφορικά με το συνυπολογισμό των εισφορών τους προς τον Ο.Γ.Α. στη μελλοντική σύνταξή τους.

Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής είχε συμπληρώσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασφάλισης στον Ο.Γ.Α., το οποίο, όμως, ήταν κάτω των (10) δέκα ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα και σήμερα διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3050/2002 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 214/13.9.2002, «Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις») για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος αυτοτελώς από τον Ο.Γ.Α. και δη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συμπλήρωση δέκα (10) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα παραπάνω τα λιγότερα των δέκα ετών ασφάλισης δεν επαρκούν νομοθετικά για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος, ενώ από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται άλλος τρόπος συνυπολογισμού της ασφάλισής τους αυτής για την χορήγηση αναλογικής έστω σύνταξής τους.

Επειδή, οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η προσμέτρηση των καταβληθεισών ασφαλιστικών τους εισφορών προς τον Ο.Γ.Α. στη σύνταξη που δικαιούνται σήμερα.

Επειδή, η πρακτική της μη προσμέτρησης των ως άνω καταβληθεισών εισφορών για την αναλογική καταβολή και επαύξηση των ήδη καταβαλομένων από τον Ε.Φ.Κ.Α. συντάξεων, είναι προδήλως άδικη, σαφέστατα βλαπτική για την κατηγορία αυτών των μικροσυνταξιούχων και, εντέλει, αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτούς κατά άνισο τρόπο εν σχέσει με το σύνολο των ασφαλισμένων.

Επειδή, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε να υπάρξει σχετική μέριμνα για πρώην ασφαλισμένους που σήμερα στερούνται το δικαίωμα αναλογικής προσαύξησης της σύνταξής.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθετικής άρσης της παραπάνω αδικίας, ούτως ώστε οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, να δικαιούνται ποσό, αναλογικής με τα πραγματικά έτη ασφάλισής τους στον Ο.Γ.Α, σύνταξης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γκιόλας Γιάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου  Σουλτάνα

 Ζαχαριάδης Κώστας

 Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

 Ηγουμενίδης Νίκος

 Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

 Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

 Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γεώργιος