Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος: Ποιοι είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»;

Επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά, οι τράπεζες με «διάφορα σχέδια» επιταχύνουν την προσπάθεια για απομείωση των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς τους, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να πολλαπλασιαστούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα και φυσικά στην διάρκεια του 2020. Οι λεγόμενοι “στρατηγικοί κακοπληρωτές” όμως ποιοι είναι; Είναι κάποιοι δανειολήπτες που έχουν αλλά δεν πληρώνουν;

Τα ευρήματα τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης για την εικόνα των δανειοληπτών με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι… ιδιαίτερα διαφωτιστικά! καθώς αποκαλύπτουν πως στην πλειοψηφία τους οι κακοπληρωτές είναι θύματα της κρίσης, οικογενειάρχες που έμειναν άνεργοι και που το εισόδημά τους έχει υποδιπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια, αδυνατώντας έτσι να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου της DDC για τα κόκκινα δάνεια που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων MELFIN, Άγγελος Αγγελίδης, παρουσίασε τα πιο κάτω πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα:

– Οι 6 στους 10 οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν ακίνητο με αξία κάτω των 150.000 ευρώ.

– Οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 3 στους 6 οφειλέτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, έχουν αξία ακινήτου κάτω των 50.000 ευρώ.

– Το ετήσιο εισόδημα των οφειλετών στεγαστικών δανείων, όταν είχαν πάρει το δάνειό τους, ανερχόταν σε 25.000 – 26.000 ευρώ και σήμερα έχει υποχωρήσει σε 10.000 – 12.000 ευρώ.

– Το 35,8% των οφειλετών ήταν άνεργοι την προηγούμενη χρονιά και το 38,3% εργάζονταν.

– Ποσοστό 17% των οφειλετών είναι συνταξιούχοι.

– Το 61% των οφειλετών είναι ηλικίας από 40 μέχρι 59 ετών.

– Το 71% των οφειλετών στεγαστικών δανείων, δεν έχουν άλλο ακίνητο στην ιδιοκτησία τους πέραν αυτού που αποτελεί την εμπράγματη εξασφάλιση του δανείου που δεν εξυπηρετείται.

– Το ποσοστό όσων έχουν και δεύτερο ακίνητο ανέρχεται σε 15%.

Και όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, τους εκβιάζουν και τους εκφοβίζουν πολλές φορές την ημέρα, κάθε μέρα, οι εταιρείες ενημέρωσης (όπως λέγονται τώρα), τα διάφορα δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων και οι τράπεζες που τους προτείνουν ρυθμίσεις «κονσέρβα» δίχως να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά και οικογενειακά τους κριτήρια, όπως άλλωστε τα ορίζει ο νόμος και η πολιτεία «δεν τους προστατεύει».

Τι θα κάνετε κύριοι της κυβέρνησης με αυτούς τους Έλληνες πολίτες που είναι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος;