Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής,πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, SiegfriedKasper

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης,SiegfriedKasper.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, ο Καθηγητής SiegfriedKasperπροτείνεται για την απονομή του τίτλου, διότι διατρέχει μια ακαδημαϊκή καριέρα παγκόσμιου επιστημονικού, διδακτικού και ερευνητικού κύρους.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

Έναρξη – Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής,

Καθηγητή Αστέριο Ι.  Καραγιάννη

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ,

Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός

από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας,

Καθηγητή Θεόδωρο Ι.  Δαρδαβέση

Χαιρετισμός

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής,

Καθηγητή Αστέριο Ι. Καραγιάννη

Έπαινος του τιμωμένου

από τον  Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής

Κωνσταντίνο Φουντουλάκη

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής,

Καθηγητή Αστέριο Ι. Καραγιάννη

Επίδοση διασήμου

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής,

Καθηγητή Αστέριο Ι. Καραγιάννη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ,

Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Αντιφώνηση και ομιλία  από τον τιμώμενο

μεθέμα: «Brain health: new understanding of psychiatric diseases»

ΣύντομοΒιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Δρ. SiegfriedKasper είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική, στα Πανεπιστήμια του Ίνσμπρουγκστην Αυστρία, του Φράιμπουργκ και της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

Ο τιμώμενος  απέκτησε κλινική και ερευνητική εμπειρία στον τομέα της Ψυχιατρικής στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα  στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μάνχαϊμ, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Επίσης, απέκτησε κλινική και ερευνητική εμπειρία στον τομέα της Κλινικής Ψυχοβιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Βηθεσδά, στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στον τομέα της Νευρολογίας απέκτησε εμπειρία στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και η εκπαίδευσή του στην Ψυχοθεραπεία και στην Ψυχαναλυτική ολοκληρώθηκε στη Χαϊδελβέργη.

 Ο Δρ. Kasper έχει περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις στο PubMed (Google: βιβλιογραφικές αναφορές 39.810, Hirsch-Index: 97, i10-index: 602) και περισσότερα από διακόσια πενήντα (250) συγγράμματα και κεφάλαια σε συγγράμματα, σε διάφορα πεδία της Ψυχιατρικής. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη βιολογική βάση των ψυχικών διαταραχών και στις πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, έχει διεξαγάγει μελέτες σε διάφορους κλινικούς πληθυσμούς.

Ο Δρ. Kasper είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την κατάθλιψη, το άγχος, την ψύχωση και την άνοια.

Συμμετείχε και συμμετέχει ως μέλος επιτροπών σε αρκετές εθνικές και διεθνείς εταιρείες, όπως η Αυστριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής, η Εταιρεία Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής (ÖGPP), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) και η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία (EPA).

Από το 2005 ως το 2009 ήταν Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Βιολογικής Ψυχιατρικής (WFSBP), ενώ το 2013 ορίστηκε Επίτιμος Πρόεδρός της. Για το διάστημα 2012-2018 εκλέχθηκε στη Διοικούσα Επιτροπή της Διεθνούς Εταιρείας Νευροψυχοφαρμακολογίας (CINP), όπου είναι Πρόεδρος μέχρι και σήμερα. Είναι ιδρυτικός Πρόεδρος της Αυστριακής Κοινότητας Νευροψυχοφαρμακολογίας και Βιολογικής Ψυχιατρικής (ÖGPB), όπως επίσης και της Αυστριακής Εταιρείας για την ασφαλή χρήση φαρμάκων στην Ψυχιατρική (ÖAMSP). Επιπλέον, είναι επίτιμο μέλος της Τσέχικης Νευροψυχοφαρμακολογικής Εταιρείας, της Ρουμανικής Νευροψυχοφαρμακολογικής Εταιρείας, της Ουγγρικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Σκανδιναβικού Κολλεγίου Νευρο-Ψυχοφαρμακολογίας (SCNP) και της Ουκρανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Είναι, επίσης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA).

Επιπρόσθετα, ήταν Επίτιμος Προσκεκλημένος Καθηγητής στα ακόλουθα Πανεπιστήμια: Χονγκ Κονγκ(Κίνα) το 2004, AndrésBello(Σαντιάγο, Χιλή) το 2014, Aino(Οσάκα, Ιαπωνία) το 2015, στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής (Καλκούτα), στο Τμήμα Ψυχικής και Οικογενειακής Πρόνοιας (Ινδία) το 2016, στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας το 2017 και στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου της Σερβίας το 2017.

Ο Δρ. Kasper είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε αρκετά επιστημονικά περιοδικά όπως,μεταξύ άλλων: LancetPsychiatry, CNS Spectrums, Journal of AffectiveDisorders, Pharmacopsychiatry, European Archives of Psychiatry και Neuroscience. Είναιαρχισυντάκτηςστο International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, ενώστοπαρελθόνήταναρχισυντάκτηςστο World Journal of Biological Psychiatry.