Ράδιο έναντι: Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης Γραμματέας ΜέΡΑ 25 στην εκπομπή «Εγγύς της Πόλεως» με τον Γιώργο Αρίστογλου και την Γωγώ Καρανίκα (20/3/2020).

Κατ’ αρχάς συμφωνούμε, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, ότι πρέπει να βρεθεί μια τελική και ουσιαστική λύση για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Η συμβολή του καθενός είναι κρίσιμη.

Οι σκέψεις και οι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να ποικίλουν, όμως βέβαιο είναι, ότι πρέπει να γίνει χρήση όλων των χρηματοοικονομικών μέσων που έχουμε στην διάθεσή μας.

Δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ, ειδικότερα τώρα, που διάγουμε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, η οποία μοιραία, λόγω της έντασης του προβλήματος, θα δημιουργήσει νέα δημοσιονομικά κενά.

Συνεπώς, οποιοδήποτε ποσό υπάρχει, το οποίο μπορεί, έστω και πρόσκαιρα, να ανακουφίσει την χειμάζουσα, για ακόμη μια φορά, ελληνική οικονομία και κοινωνία πρέπει να διατεθεί προς χρήση των πολλών.

Δεν νομίζουμε, ότι χρηματοπιστωτικοί εξπέρ των αρπακτικών (funds), μπορούν να μας στερήσουν το νόμιμο δικαίωμα να αναζητούμε χρήματα, από ένα ταμείο, όπως είναι το ταμείο της εισφοράς του ν. 128/75, που κατ’ εξοχήν αποστολή του είναι η χρηματοδότηση έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών της χώρας, όπως συμβαίνει επί του παρόντος με το πρόβλημα της εξάπλωσης της υγειονομικής βόμβας του κορωνοϊού.