Απαγορεύει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά ο Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 01 Μαΐ 2014 - 06:12

Τελευταία Ενημέρωση: 19:46

Απαγορεύει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ και αναπτύσσει τεράστια αστυνομική δύναμη 40.000 ανδρών στην Κωνσταντινούπολη για την Εργατική Πρωτομαγιά η κυβέρνηση Ερντογάν. 

Απορρίφθηκε αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο για την άρση της απαγόρευσης, ωστόσο αριστερές οργανώσεις εξαγγέλλουν ότι θα προσπαθήσουν στην φτάσουν στην κεντρική πλατεία, η οποία έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα στην ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία καθώς στους εορτασμούς του 1977 δολοφονήθηκαν 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136.

 

Ο χώρος της πλατείας θα είναι αποκλεισμένος, και όλα τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προς την Ταξίμ αναστέλλονται, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Ορισμένα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις μετά τις πορείες των μελών τους στην πλατεία Ταξίμ, παρά το γεγονός ότι περίπου 40.000 αστυνομικοί θα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη περιοχή.

 

Περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτομαγιά του 2013, όταν είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν.

Ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά έκτοτε. 

 

Περίπου ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, διαρκώντας εβδομάδες.

 

Η κατάληψη στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ τελικά τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι του 2013, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

Φοβούμενη την επανάληψη τέτοιου είδους επεισοδίων, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα στην ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία καθώς στους εορτασμούς του 1977 δολοφονήθηκαν 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136.

 

Οι εκδηλώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά θα δείξουν εάν η απαγόρευση σε συνδυασμό με την τεράστια αστυνομική παρουσία θα αποτρέψουν τα συνδικάτα και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προχωρήσουν στις πρώτες μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις έπειτα από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κέρδισε το κυβερνών κόμμα.

 

Στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις αναμένεται επίσης να γίνουν μαζικές διαδηλώσεις.

Πολλά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να κάνουν πορείες και συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, παρά την κυβερνητική απαγόρευση. Οι αρχές πρότειναν εναλλακτικές τοποθεσίες για τις συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τους συνδικαλιστές.

Πηγή: in.gr

 

Δείτε επίσης:

Επί ποδός 40.000 αστυνομικοί για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη